Minden év március 22-én ünnepeljük a víz világnapját, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a vízkészletek fontosságára és az édesvíz veszélyeztetettségére.

Azt tudjuk, hogy a testünk körülbelül 60%-át víz alkotja, különböző szerveinknek pedig ennél nagyobb százalékát is, ebből következik tehát, hogy a megfelelő hidratáltság létfontosságú. Naponta minimum 2-2,5 liter folyadékot veszít a testünk vizelet, kilélegzés, izzadás és széklet útján, így ezt pótolnunk kell. Persze ez a különböző életmód- és táplálkozásbeli sajátosságoknak köszönhetően változhat. Mire is "jó" a víz?

Segít a nyáltermelésben

A száj egészségének megőrzésében és az ételek lebontásában fontos szerepet játszik a nyál, mely nagyrészt vízből tevődik össze. Egy egészséges embernek alapvetően elegendő nyála van, de betegség vagy az idősödés hatására csökkenhet a nyál mennyisége.

Elősegíti a felesleges anyagok kiürülését

A vizelet, a bélmozgások, az izzadás és a széklet is mind nagyban függenek a víztől, hiszek ezek a felelősek azért, hogy a test számára már nem hasznos anyagok kiürüljenek.

Szabályozza a testhőmérsékletet

A megfelelő hidratáltság elengedhetetlen az ember testhőmérsékletének egyensúlyban tartásához. Az izzadással hűtjük magunkat, ez pedig megakadályozza, hogy melegben vagy aktív sportolás közben túlhevüljünk.

Védi a szöveteket, a gerincvelőt és az ízületeket

Csökkenti az ízületi gyulladást, és mintegy kenőanyagként szolgál az ízületeink számára.

vízivás
Forrás: unsplash.com

Jót tesz az emésztésnek

Egyes vélekedésekkel ellentétben a szakértők megerősítették, hogy az étkezés előtt, alatt és után elfogyasztott víz segít az étel gyorsabb és teljeskörűbb lebontásában. Ez pedig megakadályozza többek között a székrekedést, felfúvódást is.

Segíti a tápanyagok felszívódását

Az ételek lebontása mellett a víz segít feloldani az abban található vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb hasznos tápanyagokat is, ezután pedig a test megfelelő részeihez szállítja azokat feldolgozásra.

Megelőzhet bizonyos betegségeket

Nem véletlenül olvashatjuk mindenhol, hogy sok betegség leküzdésében elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel, de a megelőzésben is szerepe van. Ha sok vizet iszunk, nagyobb eséllyel kerülhetjük el a húgyúti fertőzéseket, a vesekövet és a magas vérnyomás is csökkenhet.

A kongitív funkciókra is pozitívan hat

A nem elegendő mennyiségű víz ivása negatívan befolyásolhatja a koncentrációt, az éberséget és a rövid távú memóriát.

Befolyásolja a bőrünk egészségét és a kedvünket is

Ha keveset iszunk, bőrünk szárazzá, sápadttá válhat, hamarabb jelenhetnek meg rajta pattanások. Emellett fáradtabbak, levertebbek is lehetünk, és nagyobb eséllyel vesz erőt rajtunk a szorongás.

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.