Gyakran halljuk, hogy a túlsúly árt a szívnek, de a kóros soványság ugyanolyan rossz. A szívbetegség gyakori szövődmény és halálok az anorexiában szenvedőknél.
Miért árt a túlsúly a szívnek?
Ennek számos oka van, beleértve az alábbiakat:
- a megnövekedett testtömeg magas vérnyomást okoz, amely a szívroham, az agyvérzés és a hirtelen szívhalál kockázati tényezője
- a súlytöbblet a magas koleszterinszinthez, különösen a magas trigliceridszinthez és az alacsony HDL („jó” koleszterin) szinthez is kapcsolódik, amely kulcsszerepet játszik a szívbetegségekben
- az elhízás esetén sokkal gyakoribb a cukorbetegség, ami a szív- és érrendszeri betegségek fontos kockázati tényezője
- a zsírsejtek - különösen a hasi területen -, gyulladást okoznak a testben, növelve a vérben lévő C-reaktív fehérje mennyiségét, ami a szívbetegségek további kockázati tényezője.
Mindezek a tényezők - magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség és gyulladás – „összeadódnak”, létrehozva a szívbetegségekkel összefüggő fizikai rendellenességek gyakran visszafordíthatatlan „konstellációját”.
A szívbetegségek kockázata növekszik a testtömeg-index (BMI) növekedésével. A 25 és 30 közötti BMI (túlsúlyosnak tekinthető) már nagyobb kockázattal jár, míg a 35-nél magasabb komoly rizikót jelent.
Miért káros a kóros soványság?
Egyes klinikai kutatások szerint a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását a testsúly növekedése eredményezi. Számos szakember szerint azonban nincsenek közvetlen összefüggésben. Azoknak az embereknek, akiknek alacsony a testsúlyuk és a BMI-jük 18 alatt van, különféle egészségi problémáik lehetnek, beleértve a szívbetegségeket és a daganatokat is, mivel alultápláltak. Ebből a szempontból nem maga az alacsony testsúly káros a szív számára.
Mennyi súlyváltozás szükséges a szív egészségének megőrzéséhez?
Nem sok. Már 2-3 kg is 5 Hgmm-rel csökkenheti a vérnyomást. Ha testsúlyunkat csak 2-5 százalékkal csökkentjük, annak eredményeképpen megemelkedik a HDL-szint, és akár 20 százalékkal is csökkenhet a trigliceridek szintje. Még a mérsékelt súlycsökkenés is nagy különbséget jelent, beleértve a cukorbetegség és a gyulladás kockázatát.