Köztudott, hogy a testmozgás jót tesz a testi és a lelki egészség szempontjából, néhány extrém sportoló azonban túllépheti az egészséges határokat.

A krónikus extrém gyakorlatok és az állóképességi versenyeken való részvétel különböző szívproblémákhoz és szívritmuszavarokhoz vezethet. A genetikai kockázati tényezőkkel rendelkező emberek különösen veszélyeztetettek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kerülni kell a rendszeres fizikai aktivitást. A mérsékelt testmozgás továbbra is az egyik legjobb módja a jó fizikai és mentális egészség megőrzéséhez.

A szív egészsége és az intenzív edzés közötti kapcsolat

Az extrém sportolók rendszeresen feszegetik fizikai képességeik határait. Például maratoni távokat futnak, vagy gyors egymásutánban megismétlik a maratonokat, rendszeresen túljutva a kimerültségen, a kiszáradáson és a fájdalmon, amely miatt sok ember kórházba kerülne.

extrém edzés szívbetegség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az extrém, hosszú távú állóképességi gyakorlatok azonban ugyanolyan extrém igénybevételt rónak a szív- és érrendszerre. Egy maratoni futókon végzett tanulmány kimutatta, hogy a sportolók vérmintái még az extrém futóesemények befejezése után is tartalmaznak szívkárosodáshoz kapcsolódó biomarkereket. Ezek a „károsodásjelzők” általában maguktól eltűnnek, de amikor a szív újra és újra extrém fizikai megterhelést szenved el, az átmeneti károsodás a szív tartós változásaihoz (például vastagabb szívfal, a szív hegesedése) vezethet. Ezenkívül a kutatás bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy a nagy intenzitású testmozgás jelentősen növelheti a hirtelen szívleállás kockázatát azoknál az egyéneknél, akik szívbetegségben szenvednek. Ez növelheti a szívritmuszavarok kockázatát is, különösen azok esetében, akik koszorúér-betegségben szenvednek.

Gyakorlati irányelvek

Összességében az extrém testmozgással kapcsolatos aggodalmak ellenére az átlagembernek nincs sok oka aggodalomra – rendszeresen mozogni sokkal jobb, mint inaktívnak lenni. A testmozgás jelentős pozitív előnyökkel jár a szív egészsége szempontjából. Amikor elkezdi az edzést, olyan kedvező hatásokat fog tapasztalni, mint például a megnövekedett izomerő, az alacsonyabb vérnyomás, valamint a jobb alvás és memória. Ráadásul a fizikai aktivitás a súlygyarapodás, a depresszió és a demencia alacsonyabb kockázatához kapcsolódik.

A kardiológusok legalább heti 150 perc mérsékelt fizikai aktivitást javasolnak. A mérsékelt testmozgás olyan tevékenységeket foglal magában, mint a séta, kocogás vagy úszás.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.