Az alacsony pulzusszám nagyobb valószínűséggel fordul elő a kor előrehaladtával, de egészségi problémák jele is lehet.

A lassú vagy alacsony pulzusszám gyakran fordul elő idősebb felnőtteknél. Ahogy az emberek öregszenek, időnként normális kopás tapasztalható a szív elektromos rendszerében. Ennek eredményeképpen a normális ritmus általában lelassul.

Éjszakai pulzus 40

A pulzus a percenkénti szívverést mutatja meg, ami minden ember esetében más és más, és amire számos külső tényező hatással lehet.

A pulzust a csuklón, a nyaki ütőérnél és a könyök hajlat belső részénél a legkönnyebb kitapintani.

Ha az éjszakai pulzusszám a 40 felé tendál, az önmagában véve nem jelent problémát, de természetesen ez a kísérő tünetek meglététől, illetve súlyosságától is függ.

Mit jelent az alacsony pulzusszám?

Az orvosok úgy vélik, hogy az alacsony pulzusszám (percenként 60 ütésnél kevesebb). Valójában, ha lassú a pulzusa, akkor a nyugalmi pulzusszáma 60 alatt lesz, még akkor is, ha ébren van és aktív. Ezzel szemben a normál tartomány 60-100 ütés/perc éber állapotban.

Az alacsony pulzusszám mögött számos betegség meghúzódhat, de természetes okai is lehetnek. A szívverés ritmusa attól függ, hogy az elektronikus jelek milyen gyorsasággal jönnek létre a szinuszcsomóban.

Az alacsony pulzusszámot számos tényező kiválthatja, például gyógyszerek, szívbetegségek és egyes anyagcsere betegségek (például pajzsmirigy problémák).

Változhat-e az alacsony pulzusszám az aktivitástól függően?

A legtöbb fiatal sportoló és a rendszeresen edző ember számára a gyakorlatok közbeni alacsony pulzusszám normális és egészséges. Ugyanez vonatkozik az éjszakai alvásra is. Alvás közben a pulzusszám általában 40-60 ütés/percre lassul.

éjszakai pulzus 40
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Normál pulzus alvás közben

Mi számít normális pulzusnak alvás közben?

Az emberek nagy részénék általában 60-100 ütés/perc a normális érték alvás közben, ám a fiatalok és a sportolók esetében ez a szám 40-60 ütés/perc-re is csökkenhet, ami szintén egészségesnek számít.

Mennyi a normális pulzus

A pulzust számos tényező befolyásolhatja, mint például a testsúly, a lelki állapot, az adott testhelyzet és a hőmérséklet, a levegő páratartalma, illetve a fizikai aktivitás, valamint különböző gyógyszerek (például béta-blokkoló) rendszeres szedése.

Amikor nyugalmi állapotban van a test, tehát nem történik aktív mozgás, a szív kevesebb vért pumpál az erekbe, ebben az esetben a normális pulzusszám 60-100 perc/ütés között mozog.

A rendszeres és aktív testmozgást végzők pulzusszáma 40-re is csökkenhet, de az ő esetükben ez teljesen normális.

40 es pulzus

A 40-es pulzus alvás közben normálisnak számít, ámbár napközben ugyanez az érték aggodalomra ad okot.

Az alacsony pulzusszámnak nem mindig vannak szemmel látható testi tünetei, ha azonban gyakran jelentkezik szédülés, állandósul az energiahiány és a gyengeség érzése, esetleg memóriaproblémák, zavartság, remegés vagy mellkasi problémák is társulnak hozzá, akkor fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk. A szakorvos a vizsgálatot követően megállapítja, hogy szükséges-e további kezelés vagy sem.

Ha pulzus problémával küzdünk, célszerű naponta többször is ellenőriznünk értékét, és feljegyezni ezen adatokat, ami segítheti a kezelőorvos munkáját.

Mi okozza az alacsony pulzusszámot?

Számos probléma okozhatja a lassú szívverést, beleértve az alábbiakat:

 • Leggyakoribb oka a szív természetes pacemakerjének, a szinuszcsomónak a meghibásodása, mely azt szabályozza, hogy a felső és az alsó szívkamra milyen gyorsan pumpálja a vért a testben.
 • Az atrioventrikuláris blokk (más néven AV blokk) esetében a felső és az alsó szívkamra nem kommunikál megfelelően, és ennek következtében csökken a pulzusszám.
 • Az életkor az alacsony pulzusszám kialakulásának leggyakoribb kockázati tényezője. Ez az állapot leggyakrabban a 65 év feletti férfiak és nők körében fordul elő.
 • Betegség vagy egyéb állapotok is okozhatják a pulzus lelassulását. Ide tartozik például a szívroham, a bakteriális fertőzés, a szívizom gyulladása, az elektrolit-egyensúlyhiány, a túl sok kálium a vérben, a veleszületett szívhibák, a cukorbetegség és a régóta fennálló magas vérnyomás.
 • Bizonyos gyógyszerek (például béta-blokkolók, szívritmust szabályozó szerek) is alacsony pulzusszámot váltanak ki.

Milyen tünetei vannak az alacsony pulzusszámnak?

Nagyon gyakori, hogy nincsenek tünetei. Ha azonban vannak, de figyelmen kívül hagyja őket, néha komolyabb problémákat okozhat. Forduljon orvosához, ha ezen tünetek közül néhányat tapasztal, és ezzel összefüggésben lassú szívverése van:

 • energiahiány
 • szédülés
 • gyengeség
 • mellkasi fájdalmak
 • zavartság
 • memória problémák
 • szívdobogás vagy remegés.

Szükség van-e kezelésre?

Ha a pulzusszáma lassú, de nincsenek tünetei, nincs ok az aggodalomra. Azonban jó ismerni a baj jeleit, mert bizonyos esetekben (például ájulás, szédülés, légszomj) kezelést igényel.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.