Ha időnként böjtöl, elgondolkodhat azon, hogy milyen hatással van az egészségére. Csökkentheti a vérnyomást? Jót tesz a szívnek? Vannak-e veszélyei?

A kardiológusok szerint számos előnye van a rövid ideig tartó böjtölésnek. Tekintettel arra, hogy a túlsúlyt a szívbetegséggel és a fogyás előnyeivel összefüggésbe hozható mechanizmusokat jelenleg ismerjük, egyre többen akarják kipróbálni. Bár attól függ, hogy mit szeretne elérni (és nem mindenki számára biztonságos), általában véve előnyös korlátozni az étkezést.

Az evolúció egyedülálló képességgel ruházott fel bennünket, hogy energiát tároljunk a nélkülözéses időszakokra. A mai világban azonban az élelmiszerek – és többnyire az egészségtelen ételek – mindenhol elérhetők.

szívegészség böjt
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Erősítheti-e a szívét, ha kevesebbet eszik?

A kutatások azt mutatják, hogy a böjt csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint szabályozhatja a cukorbetegséget és csökkentheti a testsúlyt.

A szívbetegségek fő kockázati tényezője a magas vérnyomás és a koleszterinszint, a cukorbetegség és a testsúly, tehát ennek másodlagos hatása is van. Ha ezeket csökkentjük, csökkenthetjük a szívbetegségek kockázatát is.

A böjt azonban az elektrolit-egyensúly felborulásához vezethet. Ez instabillá teheti a szívet, és hajlamossá teheti a szívritmuszavarok kialakulására. Tehát amikor bizonyos diétákat írnak elő, beleértve a nagyon alacsony kalóriatartalmú diétát és a fehérjekímélő módosított gyorsdiétát, ezek orvosi felügyeletet igényelnek. Havonta kell ellenőrző vérvizsgálatokat végezni, és káliumpótlást írnak elő, hogy megakadályozzák az elektrolit-egyensúly felborulását.

A böjt jó módja a fogyásnak?

Bár számos egészségi előnye van, beleértve a szívbetegségek csökkentését és a súlycsökkenést, ez nem igazán a legjobb módja a fogyásnak. Bár a böjt segít gyorsan leadni a kilókat, nem segít formában maradni. Az egyetlen alkalom, amikor igazán ajánljuk a böjtöt a súlycsökkentés miatt, az az, ha valakinek gyors fogyásra van szüksége, például egy műtét miatt.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.