A legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy a magas vérnyomás fokozott kockázatot jelent, de olykor a túl alacsony vérnyomás is aggodalomra adhat okot.

A vérnyomás elengedhetetlen része a szervezet normális működésének. A vérnyomás azt „tükrözi”, hogy képes oxigénben gazdag vért küldeni a létfontosságú szervekhez és különösen az agyhoz.

A vérnyomás az általános egészségi állapot egyszerű mérőszáma, amely rutinszerűen elvégezhető egy orvosi látogatás alkalmával vagy akár otthon. Az otthoni vérnyomásmérők széles körben elérhetők, olcsók és viszonylag könnyen használhatók. Ha túl magas vagy túl alacsony a vérnyomása, rendszeresen ellenőriznie kell.

A normál vérnyomás 120/80 Hgmm. A felső szám a szisztolés nyomás, és az artériák nyomásának mértékét jelzi, amikor a szív összehúzódik. Az alsó szám a diasztolés, és az artériák nyomását jelzi, amikor a szív pihent.

alacsony vérnyomás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az, hogy a vérnyomás túl alacsony-e, inkább a közérzetével függ össze, mint a mért értékkel. A 90/60 Hgmm-es vérnyomás normális lehet fiatal és egészséges emberek számára, de fejfájást vagy gyengeséget okozhat betegeknél vagy idősebb embereknél.

Mi okozza az alacsony vérnyomást?

A gyógyszerek az alacsony vérnyomás egyik leggyakoribb kiváltó okai. Annak ellenére, hogy számos tényező befolyásolhatja a vérnyomást, a legfontosabbak közül három:

  • a szívből minden egyes összehúzódáskor kiszivattyúzott vér mennyisége
  • a vérerek tónusa, amelyet befolyásolhat az erek merevsége vagy elzáródása
  • pulzusszám.

Ezen tényezők bármelyikének megzavarása alacsony vérnyomást eredményezhet. Például egy szívelégtelenségben szenvedő beteg hajlamos lehet alacsony vérnyomásra. Ez néha akkor fordul elő, ha túl sok folyadékot távolítanak el a vízhajtó gyógyszerekkel.

Bizonyos állapotok (például fertőzés, bénulás) is befolyásolhatják az erek tónusát, és alacsony vérnyomást eredményezhetnek. A túl lassú (bradycardia) vagy túl gyors (tachycardia) szívverést okozó aritmiák, vagyis szívritmuszavarok szintén alacsony vérnyomást eredményezhetnek.

Normális, ha a vérnyomás értékek ingadoznak. Magasabb vérnyomásra van szükség például edzés közben és alacsonyabb vérnyomásra nyugalomban, mivel az oxigénigény eltérő ilyen körülmények között.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Az alacsony vérnyomás szédülést, gyengeséget vagy ájulást okozhat. Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja az ​​alacsony vérnyomás mellett, forduljon orvoshoz.

Amennyiben a normálisnál alacsonyabb a vérnyomása, de jól érzi magát és nincsenek tünetei, akkor valószínűleg minden rendben van.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.