A kórház és az otthoni felépülés közötti időszakban eredményesen alkalmazható.

A stroke a harmadik leggyakoribb halálok Európában. Éves viszonylatban 1.4 millió halálesetet regisztrálnak. Magyarországon közel 250 ezren élnek ezzel a betegséggel. Évente 45 ezer az új stroke eset, a maradványtünetekkel élő stroke-os páciensek száma több mint 500 ezer. A Magyar Stroke Társaság adatai szerint a betegek nagyjából 25 százaléka gyógyul maradványtünet nélkül és közel 50 százalékuk szorul valamilyen segítségre a későbbiekben.

A stroke-on átesett betegek többségének segítségre van szüksége ahhoz, hogy teljes életet élhessenek. A páciensek rehabilitációjában segít az ARNI-módszer, ami nemrég érkezett meg Magyarországra is. Jelenleg az elismert neuro-gyógytornász, Pásztor Gabriella az egyetlen hazánkban, aki az ARNI-metódussal kezelheti a pácienseket. Munkája során gyakran sikerül olyan betegeket is felállítania a tolószékből, akik 10 évvel azelőtt kaptak stroke-ot.

A nemzetközileg elismert, Angliából származó módszer segítségével látványos eredmények érhetők el a stroke-on átesett pácienseknél. A funcionális tréning neve ARNI, az agyi sérültek számára kifejlesztett, klinikai és egyetemi kutatáson, funkcionális edzésen, egyéni megküzdési stratégián alapuló metódus. A módszer 15 éve működik, kidolgozója a brit dr. Tom Balchin. A módszer alkalmazása által sokat javul a mobilitás, a cselekvés-kontroll, a magabiztosság és az izomerő.

arni
Pásztor Gabriella és páciensei
Forrás: Stroke Neuro Rehab

 A tréningnél fontos, hogy megerősítsék a test minden végtagját, mintha egy túlélőversenyre készülnének. Ha erőnlétileg erősek a betegek, van kedvük edzeni, akkor önmagukat motiválják és sokkal magabiztosabbak. 

Az ARNI gyakorlatai tudatosan épülnek arra, hogy fájdalmat ne okozzanak, és a tréningen résztvevő túlélők mielőbb visszakerüljenek a funkcionális hétköznapi aktív életbe, ahol érzékelhetik, hogy az öltözködés sokkal könnyebben megy, segédeszközök nélkül újra tudnak járni, fel tudják emelni a kezüket, alá tudják írni a nevüket, tudják folytatni a hobbijukat, ami öröm számukra. A munka során aktívan bevonják a családtagokat is, házifeladatokat adnak, hogy a szakmai felügyelet mellett minél gyorsabb legyen a fejlődés.

Forrás: www.strokeneurorehab.hu
Borítókép forrása: pexels.com

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.