A népbetegségnek számító koszorúér-betegség, amely a szívbetegségek leggyakoribb típusa, egyaránt érinti a nőket és a férfiakat.

Ez a megelőzhető betegség a koszorúerek – a szívbe vért szállító erek – megvastagodását és beszűkülését okozza, ami megzavarja az oxigén és a tápanyagok áramlását a szívbe, súlyos problémákat okozva. Elegendő mennyiségű vér hiányában a koszorúér-betegség anginához (mellkasi fájdalom) vezethet. Idővel a szívnek keményebben kell dolgoznia, ami szívelégtelenséget (amikor a szív nem tud hatékonyan pumpálni) vagy aritmiát (amikor a szív szabálytalanul vagy túl gyorsan ver) okozhat. A sérült artériák teljesen elzáródhatnak, vagy hajlamossá válhatnak a vérrögképződésre, ami szívrohamot válthat ki.

A koszorúér-betegség lassan, általában évtizedek alatt fejlődik ki, ezért a jó hír az, hogy számos lehetőség áll előttünk a megelőzésre a helyes életmód révén.

A megelőzés lehetőségei

A koszorúér-betegség megelőzése nagyrészt a kockázati tényezők ellenőrzésén alapul. Soha nem késő változtatni, bár minél korábban teszi ezt, annál nagyobb az előnye. Ennek lehetőségei:

  • A dohányzás abbahagyása – vagy ami még jobb, soha ne kezdje el. A dohányzást a szívinfarktus egyik legfontosabb kockázati tényezőjének tekintik. Kerülje a passzív dohányzást is. Ha a családtagja dohányzik, segítsen neki megtalálni a leszokás módját.
  • Törekedjen olyan étrendre, amely alacsony telített zsírokban és transzzsírokban, magasabb az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokban (például olívaolaj, hal), magas a rosttartalma (a növényi élelmiszerekben található), valamint alacsony a só- és cukortartalma.
  • Legyen aktívabb. Jó cél a heti 150 perc mérsékelt testmozgás vagy a 75 perc erőteljes aerob gyakorlat. Vagy törekedjen arra, hogy naponta legalább 30 percig aktív legyen.
  • Tartsa a testsúlyát a normál tartományon belül. Ha túlsúlyos, jelenlegi súlyának mindössze 5-10 százalékos elvesztése csökkenti a koszorúér-betegség kialakulásának a kockázatát.
  • Némi stressz elkerülhetetlen az életben, de egészségesebb lesz a szíve, ha olyan módon tudja levezetni a stresszt, amelyet élvez, és ami jó az Ön számára, például testmozgás, meditáció és a barátokkal való közös programok.
koszorúér-betegség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Kezelési módok

A minél korábban elkezdett kezelések hatékonyabbak, ezért olyan fontos a korai diagnózis. A kezelési módok közé az alábbiak tartoznak:

  • Életmódbeli változások. A koszorúér-betegség megelőzésének lépései a további problémák megelőzését célzó kezelési megközelítés részét képezik, beleértve például az étrendet, a testmozgást, a stresszoldást és a dohányzás mellőzését.
  • Gyógyszerek. Felírhatnak Önnek gyógyszereket a koszorúér-betegség kockázati tényezőinek kezelésére, mint például a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a prediabétesz és a cukorbetegség.
  • Az erek megnyitását segítő eljárások. Számos különböző típusú műtét (általában ambuláns) végezhető az artériák károsodásának helyreállítására. A koszorúér angioplasztika során egy „ballont” helyeznek be az artériába egy katéteren keresztül, majd felfújják, hogy megnöveljék az artérián áthaladó átjárót. Általában egy sztentet – egy dróthálós csövet – is behelyeznek, amely nyitva tartja az artériát.
  • Koszorúér bypass műtét (vagy koszorúér bypass graft). Ennél a komolyabb műtétnél a test egy másik részéből, például a lábból származó artériát vagy vénát ültetnek be a koszorúérbe, hogy új útvonalat hozzon létre egy blokkolt szakasz körül.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.