A pacemaker normális ritmusban tartja a szívverést, de ritka esetekben ezzel a beültetett eszközzel  kapcsolatos fertőzés veszélyeztetheti az életét.

Hogyan működnek a pacemakerek?

A beültetett pacemakerek az elektromos impulzusok folyamatos áramlásával normalizálják a szívverést. A legtöbb esetben a készülék ezeket az impulzusokat a szívéhez csatlakoztatott vezetékeken keresztül küldi. A legtöbb szívritmus-szabályozó készüléknek vannak vezetékei. Az ezekkel kapcsolatos fertőzés ritka, de lehetséges szövődmény.

Mikor fordulnak elő ezek a fertőzések?

A pacemakereket kis metszéseken keresztül ültetik be és cserélik ki. A legtöbb fertőzés a műtét után következik be. A fertőzések aránya a kezdeti implantátumoknál 0,5 százalék körüli, míg a cseréknél esetében körülbelül 2 százalékos a gyakoriság.

pacemaker fertőzés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hol alakulhat ki a fertőzés?

A legtöbb fertőzés a bemetszés helyén alakul ki, vagy ott, ahol a vezetékek a szívhez csatlakoznak. A belső fertőzés észrevétlenül terjedhet. Ragadós filmréteg alakul ki, amely lehetetlenné teszi a fertőzés megszüntetését - még antibiotikumok esetén is, hacsak nem távolítják el teljesen a pacemakert és a vezetékeket.

Milyen jelekre és tünetekre kell figyelni?

Az alábbi tünetek utalhatnak a rejtett pacemaker fertőzésre:

  • láz
  • hidegrázás
  • llokalizált bőrpír
  • hányinger
  • fájdalom és váladékozás az implantátum helyén
  • a pacemaker eróziója a bőrön keresztül.

Ha a fertőzést nem kezelik, akkor súlyosabb tüneteket észlelhet, beleértve a következőket:

  • fogyás
  • vér a vizeletben.

A fertőzés akár több hónapig is tünetmentes maradhat. Ha azt veszi észre, hogy nem érzi jól magát az implantációs műtét után, beszéljen a kezelőorvosával.

Mennyire veszélyes a pacemakerrel kapcsolatos fertőzés?

A pacemakerrel kapcsolatos fertőzés a bakteriális fertőzések egy speciális típusa, az úgynevezett endokarditis. Idővel a fertőzés megbetegíti a szívbillentyűket is, és a véráramon keresztül pedig a tüdőbe és az agyba terjedhet. Ha nem kezelik, akár halálos kimenetele is lehet.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.