Amennyiben szív- és érrendszeri betegsége van, fontos tudni, milyen hatásuk van az egyes gyógyszereknek, és hogyan kell biztonságosan használni azokat.

Megfelelően alkalmazva és követve a kezelőorvos utasításait, ezek a gyógyszerek javítják az életminőséget azáltal, hogy csökkentik a szívrohamok és agyvérzések kialakulásának a kockázatát. A leggyakoribb szív- és érrendszeri betegségek kezelése az alábbi gyógyszereket tartalmazza:

Sztatinok - az LDL-koleszterinszint csökkentésére

A sztatinok használatát először 1987-ben vezették be, és jelenleg már hét különféle gyógyszer van, amelyek közül a beteg igényeinek megfelelően választhat a kezelőorvos. Ezek a gyógyszerek 20–60 százalékkal csökkentik a „rossz” LDL-koleszterinszintet. A legtöbb betegnek, akinek szívrohama, stroke-ja vagy szívműtétje volt, valamint cukorbetegsége is van, sztatinokat is kell szednie.

szívbetegség sztatin
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Aszpirin - a vérrögképződés megelőzésére

Az aszpirin régóta létezik, és először az 1960-as években fedezték fel, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében is hatékonyan alkalmazható. Az aszpirin véralvadásgátló hatása miatt segíthet megelőzni az artériák elzáródását. Az aszpirint azoknak kell szedniük, akiknek már van szívbetegségük. A kockázati tényezők (például túlsúly, dohányzás) fennállása esetén ez a gyógyszer nem ajánlott, mint megelőzési „módszer”.

Klopidogrél - a vérrögképződés megelőzésére

Ezt a gyógyszert "szuper-aszpirinnek" tekintik, mivel hatékonyan megakadályozza a vérlemezkék összeomlását, és gyakran használják az aszpirinnel kombinálva. Egyes betegeknél megemeli a vérzés kockázatát, ezért ezekben az esetekben a kezelőorvosok mérlegelni fogja az előnyöket a gyógyszer kockázataival szemben. Amennyiben beültetett sztentje (ez egy hálós szerkezetű, csőszerű eszköz, amelyek azért helyeznek el az érben, hogy azt „nyitva” tartsa) van, az aszpirin és a klopidogrél kombinációja elengedhetetlen a vérrögképződés megelőzéséhez.

Warfarin - a vérrögképződés megelőzésére

Ez a vérhígítóként működő gyógyszer erősebb véralvadásgátló szer, mint az aszpirin és a klopidogrél. A warfarint széles körben alkalmazták a vérrögképződés megelőzésére szívritmuszavarok, műbillentyű és a lábban kialakult vérrögök esetén. Napjainkban elsősorban szívbillentyű betegség esetén alkalmazzák. Mivel kölcsönhatásba lép más gyógyszerekkel és élelmiszerekkel, szoros orvosi felügyeletet igényel.

Béta-blokkolók – a szívroham és szívelégtelenség kezelésére, ritkábban a vérnyomás csökkentésére

A béta-blokkolók blokkolják az adrenalin hatását, amely a stresszes helyzetekre adott válaszként jelentkezik. Ezeket a gyógyszereket az alábbi négy betegség kezelésére írják fel:

  • angina pectoris, vagy koszorúérgörcs (szívinfarktust megelőző a bal mellkasfélben, a szegycsont mögött jelentkező szorító, nyomó fájdalom)
  • szívroham
  • pangásos szívelégtelenség
  • rendellenes szívritmus.

ACE-gátlók – a szívelégtelenség és a magasabb vérnyomás kezelésére

Az ACE (angiotenzin-konvertáló enzim) gátlók megakadályozzák az artériát szűkítő angiotenzin hormonok termelését. Hatására az artériák „ellazulnak”, ami csökkenti a vérnyomást. Pangásos szívelégtelenségben és magas vérnyomásban szenvedő betegek számára írják fel ezeket a gyógyszereket.

Forrás: https://health.clevelandclinic.org/the-big-six-heart-medications/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.