A jó hír az, hogy a korai szívroham és agyvérzés 80 százaléka megelőzhető. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a dohányzás kerülése azonban nem elegendő.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint világszerte több millió ember hal meg szív- és érrendszeri betegségekben, például szívrohamban vagy agyvérzésben. A közhiedelemmel ellentétben a férfiak és a nők egyformán érintettek.

A magyarországi statisztikai adatok elkeserítők. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2019-ben például több mint 3 millió ember szenvedett magasvérnyomás-betegségben, az agyi érrendszer betegségei körülbelül 800 ezer, az iszkémiás szívbetegségek pedig több mint 1 millió embert érintettek.

A korai szívroham és agyvérzés 80 százaléka megelőzhető, az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a dohánytermékek használatának kerülése azonban nem elégséges. A szív- és érrendszeri betegségek, így a szívroham és a stroke kockázati tényezőinek (például magas vérnyomás, magas koleszterin- és vércukorszint, cukorbetegség) rendszeres ellenőrzése szintén nagyon fontos.

Egészséges táplálkozás

A kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen az egészséges szív- és érrendszer szempontjából. Az egészséges étrend sok gyümölcsből és zöldségből, teljes kiőrlésű gabonából, sovány húsból, halakból és hüvelyesekből tevődik össze. Emellett törekedni kell a korlátozott só-, cukor- és zsírbevitelre és az alkoholt mértékletes fogyasztására vagy kerülésére.

Rendszeres testmozgás

Minden nap legalább 30 perc rendszeres testmozgás elősegíti a szív- és érrendszer megfelelő működését. Heti több alkalommal, legalább 60 percig végezve pedig az egészséges testtömeg fenntartásában is segít.

A dohányzás kerülése

A dohány minden formája (cigaretta, szivar, pipa vagy rágható dohány) nagyon káros az egészségre. A dohányfüstnek való kitettség szintén ártalmas a szervezetre. Miután egy személy abbahagyja a dohánytermékek használatát, a szívroham és a stroke kockázata azonnal csökken, egy év után pedig akár a felére is csökkenhet a kockázat mértéke.

dohanyzas_stroke_szivroham
Forrás: pixabay.com

A kardiovaszkuláris kockázat felmérése

A szívroham és agyvérzés megelőzésének fontos szempontja, hogy a magas kockázatú egyének (például rendszeres dohányzók, elhízottak, cukorbetegek) szakorvosi tanácsadásban, kezelésben és rendszeres ellenőrzésben részesüljenek a kardiovaszkuláris kockázat csökkentése érdekében.

A vérnyomás rendszeres ellenőrzése

A magas vérnyomásnak általában nincsenek tünetei, de a hirtelen kialakuló stroke vagy a szívroham egyik leggyakoribb oka. Ezért fontos a vérnyomás rendszeres ellenőrizése. Amennyiben magas, a szakorvos megítélése alapján lehet, hogy az életmód megváltoztatása (egészséges étrend, a sófogyasztás minimalizálása, a fizikai aktivitás növelése) is elég. Súlyosabb esetben már gyógyszerekre van szükség a vérnyomás megfelelő szinten való tartásához.

A vér lipidszintjének rendszeres ellenőrzése

A vér megnövekedett koleszterinszintje és a káros vérzsírok jelenléte nagymértékben növeli a szívroham és a stroke kockázatát. A vér koleszterinszintjét elsősorban az egészséges étrend által kell szabályozni, és ha szükséges, megfelelő gyógyszerekkel.

A vércukorszint rendszeres ellenőrzése

A megemelkedett vércukorszint (cukorbetegség) növeli a stroke és a szívroham kialakulásának a kockázatát. A cukorbetegek esetében kiemelt fontosságú a vérnyomás és a vércukorszint rendszeres ellenőrzése és megfelelő szinten tartása a kockázat minimalizálása érdekében.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.