Elegendő mennyiségű és minőségű alvás nélkül megnövekedik a szívbetegség kockázata – függetlenül attól, hogy milyen életkorú, testsúlyú vagy edzett.

Ugyanakkor azok az emberek, akiknek már magas vérnyomásuk, koszorúér-betegségük, szívelégtelenségük vagy agyvérzésük van, hajlamosak rosszabbul aludni, különösen az alvási apnoe miatt, amely egy olyan kóros állapot, amikor a légutak alvás közben ismételten átmenetileg összeesnek, megfosztva az elegendő mennyiségű oxigéntől a szervezetet. Tehát a szívproblémák befolyásolhatják az alvást, az alvás pedig a szívproblémákat.

Mennyit kell aludnia?

A felnőttek esetében javasolt az éjszakai 8-9 óra alvás. De mivel ez egyénenként változhat, az „aranyszabály” az, hogy körülbelül 15 percen belül képesnek kell lennie elaludni, és ébresztőóra nélkül ébrednie úgy, hogy kipihentnek érezze magát. Átlagosan az így kapott alvásmennyiség valószínűleg annyi, amennyire szüksége van.

alvás szívbetegség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az alvásprobléma felismerése

Fáradtan és kiszáradt szájjal ébred? Álmosnak érzi magát nappal? Ezek az alvási apnoe jelei. Az alvási apnoe egyéb tünetei közé tartozik a horkolás, az alvás közbeni légzésszünet, és zihálás vagy fulladás, amit sokan nem vesznek észre, ezért fontos megkérdezni a hálótársát. A kutatások szerint a közép- vagy időskori súlyos alvási apnoe akár 46 százalékkal növeli az idő előtti halálozás kockázatát.

Az alvászavar nyilvánvalóbb jelei közé tartozik még az elalvási és elalvási nehézség. A szívproblémákkal küzdő embereknél a fáradtság gyakoribb, mint az álmosság.

Hogyan javíthatja az alvását?

Tekintettel arra, hogy több mint 70 különböző alvászavar és számos, ezzel összefüggő probléma létezik, fontos a kiváltó ok pontos meghatározása, hogy kezelőorvosa a leghatékonyabb kezelési módot (például fogyás, alváspszichológussal végzett kognitív viselkedésterápia, alvási apnoe esetén folyamatos pozitív légúti nyomású készülék használata) javasolhassa.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.