A kutatások közvetettek, de a szájhigiéniára való odafigyelés – rendszeres fogmosással és fogselyemhasználattal – fontos része az egészség megőrzésének.

A szakemberek sok átfedést látnak az ínybetegségben szenvedők és azok között, akiknek kórtörténetében szívbetegség, szívroham vagy szélütés szerepel. Ismert, hogy a rendszeresen fogkefét és fogselymet használó emberek általános egészségi állapota jobb, esetükben kevesebb fogínybetegség és fogágygyulladás fordul elő. A szájüregi és a szívbetegségek egyaránt összefüggésbe hozhatók a krónikus gyulladással, így ez azt a gyanút kelti, hogy kapcsolat van a kettő között.

Közvetlen kapcsolat áll fenn a szájüreg és a szív egészsége között azok számára, akiknek bizonyos, már meglévő szívbetegségei vannak, amelyek hajlamossá teszik őket a fertőző endocarditisre, egy olyan fertőzésre, amely a szívbillentyűket vagy más szívszerkezeteket érinti. Ebbe a csoportba főleg azok tartoznak, akik valamilyen veleszületett szívhibával és mesterséges szívbillentyűvel rendelkeznek.

A rossz szájhigiénés szokások összefüggenek a szívproblémákkal

A szájüreg és a szív rossz egészségi állapota gyakran együtt jár, különösen, ha valaki dohányzik, cukorbeteg, elhízott vagy magas a vérnyomása.

fogínybetegség szívprobléma
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A dohányzás és a szívbetegség közötti kapcsolat jól ismert. A dohányosok esetében nagyobb valószínűséggel rosszabb a szájhigiéné, és nagyobb valószínűséggel alakul ki a szájüregi rák, a fogágygyulladás és a fogínygyulladást. A cukorbetegség szájszárazsághoz, rosszul gyógyuló ínyhez és szájpenészhez (a száj és a torok gombás fertőzése) is vezethet. Valójában azok, akik cukorbetegek és dohányoznak, 20-szor nagyobb valószínűséggel kapnak szájpenészt vagy fogágybetegséget.

Továbbá az ínybetegségek negatívan befolyásolhatják a vérnyomást és a magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek hatékonyságát. Az egészséges táplálkozás javítja a szívműködést, így azoknak, akik kerülik a magas cukortartalmú ételek rendszeres fogyasztását, általában egészségesebbek a fogaik és az ínyük.

Hogyan csökkenthető a kockázat?

A megelőzés kulcsfontosságú. Az egészséges életmódbeli változtatások (például a dohányzásról való leszokás, a mértékletes alkoholfogyasztás, az alacsony cukortartalmú ételek és italok kerülése, rendszeres testmozgás, a cukorbetegség kezelése) nemcsak a szívbetegségek megelőzésében segítenek, hanem a koleszterinszint és a vérnyomás javításához is nagymértékben hozzájárulnak. Emellett javasolt a rendszeres fogorvosi ellenőrzés az íny és a fogak védelme érdekében. Bármilyen gyulladás ellenőrzése szükséges a jó egészséghez, még akkor is, ha nincs bizonyíték a közvetlen kapcsolatra.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.