A vesekő okozta fájdalom olyan intenzív érzés lehet, mint a szülés fájdalom. A jó hír az, hogy bizonyos étrenddel kapcsolatos módszerekkel megelőzhető a vesekő.

A bizonyos gyógyszerek, genetikai rendellenességek és betegségek (például cukorbetegség, csontritkulás) mind-mind szerepet játszhatnak a kőképződésben, de a legtöbb beteg esetében leginkább az étrendnek van benne kiemelkedő szerepe.

Az alábbi 7 általános diétás irányelv a legtöbb veseköves beteg számára hatékony:

1. Igyon több folyadékot

Amikor a vizelet koncentrálódik, a folyadékban lévő salakanyagok kristályosodni kezdenek. Ennek leküzdésére a legjobb módszer az, ha több folyadékot iszunk a vizeléshez. Legalább napi 2,5 liter folyadék fogyasztása javasolt, és természetes a víz a legegészségesebb választás.

A kivételek közé tartoznak a cukros italok (például kóla), amelyek a kutatások szerint növelhetik a vesekövek kialakulásának a kockázatát.

2. Fogyasszon kalciumban gazdag ételeket

A kalcium-oxalát köves betegek gyakran úgy gondolják, hogy el kell hagyniuk a tejtermékeket. Ez nagyon ritkán javasolt, mert a szervezetnek szüksége van étrendi kalciumra, hogy erősítse a csontokat és az izmokat. A problémát az okozza, ha nagy mennyiségű kalciumot tartalmazó étrend-kiegészítőt szed.

3. Csökkentse a sóbevitelt

Korlátozza a sóbevitelt napi 1500-2000 milligrammra, mert a vizeletben lévő magasabb nátriumszint elősegíti a vesekövek képződését. Nem csupán az ételekhez adott só jelenti a problémát, hanem az élelmiszerekben (például salátaöntet, kenyérfélék, levesek, mártások, snack-ek) található nagy mennyiségű nátrium is.

4. Adjon citromlevet a vízhez

A citrom- és a limelé citrátot tartalmaznak, amely semlegesíti a savat a vizeletben, és megakadályozza a kalciumkövek képződését. Tehát ha a vizelet lúgos, akkor nem keletkeznek húgysavkövek, sőt a nagy mennyiségű citráttal fel is oldhatók.

vesekő diéta
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

5. Beszéljen orvosával az étrend-kiegészítőkről

Néhány gyakori étrend-kiegészítő (például C-vitamin, kurkuma, kalcium) szedése növelheti a vesekövek kockázatát, míg mások (halolaj, B6-vitamin) csökkenthetik az esélyét. Beszéljen a kezelőorvosával, mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt kezdene szedni.

6. Bizonyos zöldségféléktől való tartózkodás

Kezelőorvosa további étrendi változtatásokat javasolhat Önnek a kő típusa és a 24 órás vizeletvizsgálat eredményei alapján. Ha például magas oxalát-tartalmú a vizelete, tartózkodni kell az oxalátban gazdag ételektől, mint például a babfélék, a rebarbara és a spenót. Az is megoldás, ha ezeket tejtermékekkel együtt fogyasztja, mivel a tejtermékekből származó kalcium az oxalátokhoz kötődik, és a vizelet helyett a székletébe „kényszeríti” azokat.

7. Korlátozza a húsfogyasztást

Ha vesekövei vannak, a húsfogyasztás csökkentése hatékony megelőző módszer. Az állati fehérje a sav mennyiségének növeléséhez vezethet a vizeletben. A magas savtartalom elősegíti a húgyban lévő vegyületek kristályosodását, amelyekből kövek alakulhatnak ki. A nagy mennyiségű állati fehérje csökkentheti a vizeletben lévő citrát mennyiségét is, ami - mint fent említettük - segít megelőzni a kövek képződését. Nem feltétlenül kell húsmentes étrendet kialakítania, próbálja inkább visszaszorítani bizonyos húsfélék (például sertéshús) fogyasztását.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.