A vesekövesség (nephrolithiasis) a népesség kis százalékát érinti, de annál fájdalmasabb. Lássuk, mi ez pontosan, és hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

Kialakulása

A hasüreg hátsó részén elhelyezkedő páros vese a kiválasztás szerve. Alapvető feladata az anyagcsere során keletkezett, vízoldékony anyagcsere-termékek kiürítése, valamint a só- és vízháztartás szabályozása. 

A vesekő akkor alakulhat ki, amikor a vesén átszűrődő vízből vizelet keletkezik és ebben kicsapódnak olyan ásványi anyagok, melyekből a víz valamiért többet tartalmaz az oldhatósági koncentrációnál. E kicsapódás után ezek az anyagok vesekővé állnak össze, melynek összetétele és mérete is változatos. Lehet homokszemcse nagyságú, de akadnak jó pár centisek is. Sok esetben úgy távoznak a vizeletelvezető rendszeren keresztül, hogy nem is vesszük észre. Gond akkor van, ha méretük miatt fájdalmat okoznak.

Kialakulásának oka sokféle lehet, például étellel vagy itallal történő túlzott ásványi anyag-bevitelfolyadék- vagy mozgásszegény életmód vagy húgyúti fertőzések.

Eltávolítása, megszüntetése

Ha vesetájéki fájdalmat érzünk, forduljunk orvoshoz, aki hasi ultrahang, esetleg vér- és vizeletminta vizsgálata után felállítja a diagnózist, és megtudhatjuk tőle a további teendőket.

Az esetek 80%-ában nem igényel beavatkozást. Ha vándorló kőről van szó, akkor a fájdalom- esetenként hányáscsillapítás mellett bő folyadékbevitel javasolt. Ennek hatására kitágulnak a húgyutak és a kő gyorsabban tud távozni.

Ha 1 centisnél nagyobb kőről beszélünk, ami napok múlva sem változtatott a helyzetén, akkor valószínűleg később sem fog, így külső beavatkozásra van szükség. Leggyakrabban a bőrön keresztül a vesére irányított speciális lökéshullámok segítségével szétzúzzák azt, így a törmelékei távozni tudnak a szervezetből. Ha mérete miatt nem képes átjutni a húgyvezetéken, akkor műtéti úton távolítják el azt.

fájdalom
Forrás: pexels.com

Megelőzése

A vesekő nagyobb részben a férfiakat érinti, de nőknél is kialakulhat. A páciensek vesegörcsöket és a kő távozásával járó éles fájdalmat tapasztalhatnak, mely (a férfiaknak ugyan összehasonlítási alapuk nincs) a szüléshez hasonlítható. 

Mint minden betegségnél, itt is jobb a megelőzés, mint a kezelés, vagyis:

  • elegendő vízfogyasztással csökkenthető a vizelet besűrűsödésének esélye - a vizelet színéből is rájöhetünk, hogy elég vizet iszunk-e: ha átlátszó vagy halványsárga, akkor igen, ha sötétsárga, akkor nem
  • a limonádé/citromos víz és a narancslé citrátokat tartalmaz, mely a kövek összerakódását gátolja
  • a kövek nagy százaléka kalcium-oxalátból áll, de téves következtetés, hogy csökkenteni kell a kalciumbevitelt - az ételekkel bevitt kalciumot kell növelni, az ezt tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztását pedig csökkenteni kell
  • fogyasszunk kevesebb sós ételt, mert a nátrium megakadályozza a kalcium vérbe való felszívódását
  • az oxalátban gazdag élelmiszerek (például sóska, csokoládé, édesburgonya, rebarbara, szójabab) fogyasztását is mérsékeljük.
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.