Felfázást, azaz hólyaghurutot valójában nem a hideg, hanem baktériumfertőzés okozza. Ha gyorsan reagálunk, és már a kezdeti tünetek megjelenésekor megkezdjük a célirányos kezelést, akkor akár antibiotikumok alkalmazása nélkül is megszabadulhatunk a betegségtől.

Így előzhetjük meg a felfázást

Bár a hólyaghurutot nem közvetlenül a hideg okozza, mégis könnyebben fázunk fel, ha hagyjuk lehűlni az altestünket. A lassuló keringés következtében ugyanis az immunrendszer kevésbé tud ellenállni a kórokozók támadásának. Ha szeretnénk elkerülni a hólyaghurutot, tartsunk be néhány egyszerű szabályt. Öltözködjünk az időjárásnak megfelelően, és lehetőleg ne ücsörögjünk hosszan a hideg felületeken. Mindig igyunk sok folyadékot, mert ezáltal alaposan átmoshatjuk a húgyutakat, valamint ügyeljünk az intim higiéniára is.

Ilyen kellemetlenségeket okoz a hólyaghurut

A felfázás kialakulásáért az esetek 80 százalékában az E. coli nevű bélbaktérium a felelős. Ha bekerül a húgyutakba, ott fertőzést okozhat. A húgyhólyagban pangó langymeleg vizelet ugyanis ideális táptalaj az E. coli szaporodására, a baktériumok csíraszáma 17-20 percenként megduplázódhat. Ahogyan nő a baktériumok száma, úgy válnak egyre intenzívebbé a hólyaghurut tünetei is. Kezdetben csak a sűrűbb vizelési inger utal a fertőzésre, később a vizelet rossz szagú lehet, ürítésekor pedig csípő, égő érzést tapasztalhatunk. Alhasi görcsök is jelentkezhetnek, továbbá az a kellemetlen érzés, hogy pisilés után nem könnyebbülünk meg, a sürgető inger továbbra is megmarad.

Az antibiotikum veszélyei

Ne várjuk meg, hogy elhatalmasodjanak a kellemetlen felfázásos tünetek! Már az első, hólyaghurutra utaló jelek észlelésekor kezdjük meg a célirányos kezelést. Mivel baktériumfertőzés okozza a hólyaghurutot, ezért a betegséget sokszor antibiotikummal kezelik. Az antibiotikumoknak viszont számos mellékhatása ismert: egyebek között károsítják a bél- és hüvelyflóra hasznos baktériumállományát, arról nem is beszélve, hogy világszerte egyre nagyobb gondot okoz az antibiotikumoknak ellenálló „szuperbaktériumok” megjelenése. Az antibiotikum-rezisztencia az indokolatlan vagy fölösleges, esetleg hibás gyógyszerszedésünk következménye.

Már a kezdeti tüneteknél cselekedjünk

A hólyaghurut esetén a kórokozókat a betegség kezdeti stádiumában házi „praktikákkal” is legyőzhetjük. Ne várjuk meg, hogy elhatalmasodjanak a kellemetlen felfázásos tünetek! Már a hólyaghurutra utaló első jelek észlelésekor kezdjük meg a kezelést, ezáltal akár meg is úszhatjuk az antibiotikumkúrát. Alkalmazzunk gyógynövényes készítményt, méghozzá olyat, amely kifejezetten a húgyutakban fejti ki baktériumellenes hatását. A medveszőlőlevél éppen ilyen gyógynövény.

Segít a medveszőlőlevél-kivonatot tartalmazó tabletta

Az Urzinol hagyományos növényi gyógyszer, amely a medveszőlőlevél kivonatát tartalmazza koncentrált formában. A medveszőlőlevelet már régóta használják a népi gyógyászatban húgyúti panaszok kezelésére, és mára tudományosan is igazolták a gyógynövény baktériumellenes hatását. Az Urzinol tablettát nem kell orvossal felíratni, recept nélkül kapható a patikában. Szedése mellett naponta igyunk meg minimum 2-3 liter vizet vagy gyógyteát, kerüljük viszont a szénsavas, illetve az alkohol- vagy cukortartalmú italokat. Mindaddig, amíg nem vagyunk jól, ne fogyasszunk csípős vagy erősen fűszeres ételeket.

bClV26M9vqwf1CZnVY17zQsLXTPTEdJ3C2jnwq1p
Urzinol - Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.