A prosztatadaganat miatti műtéti terápia vagy sugárkezelés következtében gyakori mellékhatás a vizeletürítési zavar.

A radikális prosztatektómián átesett férfiak többségében vizelet-inkontinencia alakul ki, és védőbetétet kell viselniük, ami felszívja a szivárgó vizeletet. A férfiak általában a műtétet követő hat hónapon belül „visszanyerik” a kontinenciájukat, bár egyeseknek több időre van szükségük.

Az inkontinencia enyhítése érdekében korlátozza a folyadékfogyasztást (főleg este), kerülje a koffeint és az alkoholt, és ütemezze be a rendszeres vizeletürítést. Ezenkívül orvosa javasolhat medencefenéki gyakorlatokat – ismertebb nevén Kegels gyakorlatokat –, hogy segítsen megerősíteni a vizelés leállítására használt izmokat. Továbbra is kérdésesek a hatékonyságuk, de a gyakorlatoknak nincs kockázatuk, és segíthetnek.

prosztatarák inkontinencia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A sugárkezelések kisebb valószínűséggel okoznak vizelet-inkontinenciát, mint a műtét, de irritálhatják a húgycsövet, és fájdalmas vizelést, a hólyag ürítési nehézségeit vagy fokozott vizelési ingert okozhatnak. Ezekben az esetekben és egyes vizelet-inkontinenciában szenvedő férfiaknak az orvosok olyan gyógyszereket írhatnak fel, amelyek ellazítják a hólyagot. Ezek közé tartozik a mirabegron és az antikolinerg gyógyszerek – például az oxibutinin, a solifenacin és a tolterodin.

Ha Ön azon férfiak kisebbségébe tartozik, akiknek súlyos, zavaró vizelet-inkontinenciája van, amely egy évvel a radikális prosztatektómia után is fennáll, kérdezze meg kezelőorvosát a mesterséges húgycső záróizom vagy húgycsőköteg beültetésével kapcsolatos műtétről.

Bár a vizelet-inkontinencia kérdésének felvetése kínos lehet, fontos, hogy tájékoztassa a kezelőorvosát minden elhúzódó problémáról, hiszen ez jelentősen rontja az életminőséget, pedig hatékonyan kezelhető.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.