A veséknek alapvető szerepük van a szervezet megfelelő működésében: kiszűrik a felesleges folyadékot és anyagokat, amelyek azután a vizelettel kiürülnek.

A krónikus vesebetegség következménye a veseműködés fokozatos csökkenése.

A krónikus vesebetegség leggyakoribb kockázati tényezői:

  • A nők esetében nagyobb a veseelégtelenség kialakulásának kockázata.
  • A cukorbetegség, a magas vérnyomás és az elhízás kulcsfontosságú kockázati tényező.
  • Az egyéb kockázati tényezők közé tartozik a dohányzás, a szív- és érrendszeri betegségek, a krónikus vesebetegség családi halmozódása, az idősebb életkor és a vese veleszületett rendellenessége.

A krónikus vesebetegség korai szakaszában jellemzően csak általános tünetek jelentkeznek. Például:

  • a vizeletmennyiség változása
  • hányinger, hányás
  • étvágytalanság
  • fáradtság
  • alvási problémák.

Ritkábban légszomj, a láb és a boka duzzanata, izomrángások és görcsök, tartós viszketés és mellkasi fájdalom is tapasztalható.

krónikus vesebetegség
Forrás: pixabay.com

Hogyan előzhető meg a krónikus vesebetegség kialakulása?

Ha valaki már krónikus vesebetegségben szenved, többnyire nincs számára gyógymód, csak fenntartó kezelés. De a korai diagnózis és terápia segíthet megelőzni a veseelégtelenséget és a veseátültetés szükségességét. Az olyan kockázati tényezők kezelése, mint például a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás, csökkenti a vesebetegség kialakulásának esélyét. A dohányzás károsíthatja a vesét és súlyosbíthatja a meglévő vesekárosodást, így az arról való leszokás szintén segíthet megelőzni a vesebetegségeket.

Fontos, hogy ha a fentebb leírt betegségekben szenvedünk, beszéljünk a kezelőorvosunkkal a vesék egészségéről is. Vannak egyszerű vér- és vizeletvizsgálatok, amelyek már korai stádiumában kimutathatják a krónikus vesebetegségeket. Minél korábban diagnosztizálják a krónikus vesebetegséget, annál nagyobb az esély a veseelégtelenség megelőzésére és az egyéb szövődmények (például a szívinfarktus és agyvérzés) kockázatának csökkentésére.

Forrás: https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/expert-alert-risk-for-chronic-kidney-disease-even-more-critical-due-to-covid-19-pandemic/
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.