Nemcsak a prosztatarák elleni védelem érdekében javasolt, hogy a 40 év feletti férfiak rendszeresen járjanak urológiai vizsgálatra.

Megnagyobbodott prosztata

A 40-es évek végén már jelentkezhetnek a megnagyobbodott prosztata okozta tünetek, melyek az alábbiak lehetnek:

  • általában este/éjszaka jellemző gyakoribb, sürgető vizelési inger
  • nehezen meginduló, akadozó, nehezen befejeződő vizeletürítés, „utócsepegés”
  • lassú, hosszan tartó vizelés
  • folyamatos telítettségérzés a hólyagban.

Enyhébb esetben az urológus szakorvos javasolhatja, hogy változtasson életmódján, ami magában foglalhatja a koffein- és az alkoholfogyasztás mellőzését. A megnagyobbodott prosztata gyógyszerekkel is kezelhető, de minimálisan invazív műtéti eljárással is csökkenhetők a tünetek.

Az Amerikai Urológiai Társaság és az Európai Urológiai Társaság irányelveiben egyaránt ajánlott a minimálisan invazív, járóbeteg ellátás keretében végzett hűtött prosztata-termoterápia (más néven transzuretrális mikrohullámú terápia, TUMT) alkalmazása.

Más módszerekkel (például a prosztata transzuretrális rezekciója – TURP vagy a nyílt prosztatektomia) szemben a helyi érzéstelenítéssel történő TUMT előnyei:

  • Minimális a vérzés kockázata. A TUMT a megfelelő választás vérhígító gyógyszereket szedő vagy véralvadási zavarban szenvedő férfiak esetében.
  • Alacsonyabb a merevedési zavar és „száraz” orgazmus kockázata. A TUMT esetén kevésbé valószínű, hogy retrográd magömlése (a magömlés során az ondó a húgyhólyagba jut) lesz.
  • Nincs szükség kórházi tartózkodásra. A beavatkozást egynapos sebészeti eljárás keretében végzik, így még aznap hazamehet.

Merevedési zavar

A merevedési zavar és a csökkenő libidó nem ritka a 40-es évektől kezdődően. Ennek oka nem mindig fizikai, de ha igen, az urológus segíthet. Egy egyszerű vérvizsgálattal ellenőrizhető a hormonok szintje, és ha a tesztoszteron szintje alacsony, gyógyszerekkel emelhető.

Az erekciós zavarok nagy része elsősorban érrendszeri megbetegedésekre (például szívbetegség, magasvérnyomás betegség, cukorbetegség okozta érkárosodás) vezethetők vissza. A merevedési zavarok kezelésére különböző módszerek léteznek, beleértve a potencianövelő gyógyszereket, a vákuumkészülékeket, a péniszimplantátumokat, az injekciós terápiát.

Ezek a módszerek azonban számos kellemetlenséggel, elsősorban a szexuális élet spontaneitásának megszűnésével járnak, mivel alkalmazásuk a szexuális együttlét időpontjának előre megtervezését igénylik. Jelenleg a merevedési zavarok gyógyításának legkorszerűbb, legbiztonságosabb és leghatékonyabb, világszerte elismert módja az EDSWT (Erectile Dysfunction Shock Wave Therapy), a lökéshullám-terápia. A lökéshullám terápiákon belül megkülönböztethetjük a lineáris lökéshullám terápiát (LSWT), amikor lineáris fejjel történik a kezelés, így az sokkal gyorsabb és hatékonyabb. A lökéshullám-terápia eredményeképpen újra lehetővé válik az előre tervezés nélküli, spontán szexuális együttlét.

merevedési zavar
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Vazektómia

Ha már van gyermeke és nem szeretné „bővíteni” a családját, akkor érdekelheti a vazektómia, vagyis mindkét ondóvezeték átvágása. Ez a férfiak számára a legbiztosabb fogamzásgátló módszer.

Ha úgy gondolja, hogy a vazektómia megfelelő lehet az Ön számára, az urológus válaszolhat az eljárással kapcsolatos minden kérdésére és aggályára, valamint elvégezheti az eljárást.

Prosztatarák szűrés

Negyven éves kor körül a prosztata-specifikus antigén (PSA) meghatározása „megjósolhatja” a prosztatarák kialakulásának a kockázatát. Minél magasabb a PSA szintje, annál nagyobb az esélye a prosztatarák kialakulásának. Bár vannak olyan tényezők (például életkor, prosztatafertőzés, műtéti eljárások), amelyek szintén befolyásolhatják a PSA szintjét. Ha PSA értéke alacsonyabb, akkor lehet, hogy csak körülbelül ötévente kell szűrővizsgálatra járnia. Az egész életen át tartó prosztatarák kockázata körülbelül 10 százalék vagy annál kevesebb.

Forrás: https://health.clevelandclinic.org/men-over-40-start-seeing-a-urologist-regularly/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.