Ismert, hogy a felesleges testzsír cipelése nem tesz jót nekünk. De lehet, hogy azt nem tudja, hogy a súlytöbblet krónikus vesebetegséget is okozhat.

A túlsúly (a BMI 25 és 30 közötti) vagy az elhízás (a BMI legalább 30) a vesebetegség kockázati tényezője, és ez a betegség progressziójával is összefügg. Tehát a fogyás lassíthatja a betegség súlyosbodását azoknál az embereknél, akiknél már krónikus vesebetegséget diagnosztizáltak.

Tanulmányok kimutatták, hogy a metabolikus szindrómában szenvedőknél, amely olyan tényezők csoportja, amik növelik a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, nagyobb valószínűséggel alakul ki vesebetegség, mint azoknál, akiknek nincs ilyen betegségük. A metabolikus szindróma jellemzői a következők:

  • nagy derékbőség vagy sok zsír a hastájékon
  • egy bizonyos típusú zsír – úgynevezett trigliceridek – magas szintje a vérben
  • alacsony HDL vagy „jó” koleszterinszint
  • magas vérnyomás
  • magas vércukorszint, még akkor is, ha nem evett.

Fontos megjegyezni, hogy még ha a gyógyszerek hatékonyak is a vércukorszint, a vérnyomás vagy a koleszterinszint szabályozásában, akkor is fokozott a vesebetegség kockázata, ha elhízott vagy túlsúlyos.

elhízás krónikus vesebetegség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A már krónikus vesebetegségben szenvedőknél a metabolikus szindróma megnöveli annak esélyét, hogy állapotuk végstádiumú vesebetegséggé alakul. A végstádiumú vesebetegségben szenvedőket dialízissel vagy veseátültetéssel kell kezelni.

A kockázat csökkentése

Kezdje az egészséges testsúly elérésével. Ez csökkentheti az obstruktív alvási apnoe, a fokozott vizeletfehérje-kiválasztás, a 2-es típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásának a kockázatát, ami viszont csökkenti a vesebetegség esélyét.

Amennyiben tudja, hogy vesebetegsége van, különösen fontos, hogy ne kezdjen el egy súlycsökkentő programot anélkül, hogy orvosával beszélne. Néhány népszerű étrend, amely magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalmú, káros lehet, mert megterheli a vesét. Ha szervezete zsírt éget, nem pedig glükózt a szénhidrátokból, fennáll annak a veszélye, hogy ketózisba kerül, vagyis egy olyan anyagcsere-állapotba, amely vesekárosodást okozhat.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.