Az Európai Unió támogatásából megvalósuló projekt célja, hogy a CAR-T technológiához szükséges eszközök és szakmai tudás hazánkban is rendelkezésre álljon.

A sejtterápiát és az immunterápiát ötvöző CAR-T kezelés egy olyan innovatív orvosi eljárás, amely hatékonyan alkalmazható bizonyos hematológiai daganatos betegségek (például gyermekkori akut limfoblasztos leukémia, felnőttkori diffúz nagy B-sejtes limfóma) esetében.

A CAR-T kezelés során a szakorvosok a betegek saját immunsejtjeit vértezik fel daganatfelismerő és daganatsejt-pusztító tulajdonságokkal. A kezelés első szakaszában egy speciális eljárással immunsejteket nyernek a betegtől. Ezt követően az immunsejtek genetikai állományának módosításával és a beteg vérkeringésébe infúzión keresztül visszajuttatva képessé teszik azokat a daganatos sejtek felismerésére és elpusztítására. Ezen innovatív terápiás eljárás alkalmazásához speciális eszközökkel felszerelt laboratóriumra és magas szintű szakmai ismeretek rendelkező egészségügyi dolgozókra van szükség.

onkohematológia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Magyarországon a sejtterápiás lehetőségek még csak korlátozottan állnak rendelkezésre, jelenleg a CAR-T kezelés még nem elérhető. Hazánkban elsőként, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében kezdődött meg a CAR-T kezelés szakmai feltételeinek kialakítása a kezelés mielőbbi meghonosítása érdekében. A cél az, hogy a „hagyományos” onkohematológiai kezelési módszerekkel nem gyógyítható betegek két éven belül - lakóhelyüktől függetlenül - hozzájuthassanak ehhez a gyógyulási esélyeiket növelő, személyre szabott terápiás eljáráshoz.

Forrás: Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet hírlevél
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.