A nyuszik emésztőrendszere nagyon érzékeny, ha pedig felborul a belső egyensúly, az akár az életükbe is kerülhet.

A rágcsálók közé tartozó nyulak kedvelt házi kedvencek lettek, hiszen mindenféle változatuk létezik. Többek között törpe, oroszlánfejű, lógófülű, hosszú szőrű stb. Bár sokan gondolják úgy, hogy nyulat tartani könnyű, hiszen csak egy ketrecre és némi répára van szükség, ez kicsit sem igaz! A nyulak nagyon okos állatok, akik a kutyákhoz hasonlóan foglalkozást igényelnek. Ezen felül pedig az étrendjükben bizonyos elemeknek kötelezően benne kell lennie.

nyulak_etetese
Forrás: pexels.com

Kiegyensúlyozott étrendre van szükségük szénából, friss zöldségekből és gyümölcsökből, valamint néhány pelletből. A nyulak emésztőrendszere nagyon érzékeny, ezért a szénára vagy pelletre való átállást, illetve az új gyümölcsök és zöldségek bevezetését fokozatosan kell elvégezni, hogy a nyúl rendszere alkalmazkodni tudjon. A széna azért is fontos, mert ropogtatásával a foguk is kopik, ami szintén fontos élettani folyamat.

A nyulak táplálékának 80-90 %-át a széna kell, hogy kitegye, és még véletlenül sem a dobozos nyúleledel! A szénák sokfélék, a legjobb a fűszéna, ami nagy csomagokban beszerezhető, és korlátlanul rendelkezésre kell, hogy álljon a kis kedvenc előtt. A különféle egyéb szénák, lucernaszéna, vagy gyógynövények szénái inkább csemegeként, kiegészítésre szolgálnak.

A zöldségekből naponta adhatunk nyuszinknak, de nem minden típus megfelelő nekik. Amitől felpuffadhatnak, vagy hasmenésük lehet, azokat el kell kerülni, mert sajnos az életükbe is kerülhet. Ne etessük a nyulat burgonyával, kukoricával, babbal, diófélékkel. Ezeket az ételeket a nyulak nehezen emésztik meg, és súlyos emésztési problémákat okozhatnak.

Zöldségek, amelyek naponta etethetők: paprika, kelbimbó, sárgarépa, uborka, bazsalikom, koriander, kapor, menta, oregánó, petrezselyem, rozmaring, zsálya, kakukkfű, salátafélék, lucerna csíra, retek csíra. búzafű, cukkini.

Zöldségek és növények, amelyeket takarékosan (hetente egy-két alkalommal) adhatunk egy nyuszinak: Brokkoli (csak a szár és a levelek), lóhere, káposzta levél, pitypang zöldje, spenót.

A gyümölcsöket is nagyon szeretik a tapsifülesek, ennek ellenére nem javasolt túl sokat adni belőle, hetente 1-2x.

És ne feledkezzünk meg az ivóvízről sem!

Forrás: https://resources.bestfriends.org/article/rabbit-diet-what-feed-bunny
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.