Ahogy múlnak az évek, egyes fajok egyre kisebbek lesznek, melynek több evolúciós oka is van. Emellett azonban sajnos a globális felmelegedés is jelentős hatással van az állatok méretére.

Azok az állatfajok, amelyek régebben óriásiak voltak, napjainkban már sokkal kisebbek. A jegesmedvék, számos madárfajta, a nyulak és több ragadozó mérete is évről évre csökken, összehasonlítva a 10-20 évvel ezelőtti példányok méretével.

Ezért sajnos a globális felmelegedés és az emberiség is felelős, de evolúciós okai is vannak.

A klímaváltozás miatt zsugorodnak az állatok

Abigail D’Ambrosia orvostanhallgató kutatása szerint mivel Föld átesett a hipertermális változáson, azaz néhány fokkal megemelkedett az átlaghőmérséklet, ami 30 százalékos méretcsökkenést eredményezett az állatoknál. Egyszerű biológiai magyarázat van rá, amit a New Hampshire Egyetemen be is bizonyítottak: a kisebb testek gyorsabban le tudnak hűlni, így az állatok számára könnyebb a túlélés a melegebb időben.

A szennyezés is felelős

A jegesmedvék és hiúzok, valamint a házimacskák esetében is jellemző a koponyájuk méretének csökkenése. Ezt a furcsa észrevételt el is kezdték alaposabban kivizsgálni az Aarhus Egyetemen. Arra jutottak a kutatók, hogy a légszennyezés okozta a koponya zsugorodását, aminek következtében az egész állatfaj átlagos mérete kisebb lett. Megállapították, hogy ezeknek az állatoknak sokkal nagyobb energiára van szükségük a vadászathoz nagyobb koponyával és nagyobb testtel így annak kisebbedése megkönnyítette számukra a zsákmány megszerzését, anélkül, hogy túl kimerítő lenne.

macska
Forrás: pexels.com

A túlélés a cél

Jobb, ha örülünk az állatok zsugorodásának, annak ellenére, hogy a nagyrészt a klímaváltozás okozza a jelenséget, ugyanis, ha nem kisebbednének egyes fajok, akkor nagyobb lenne az esély arra, hogy kihalnak. Ha nem alkalmazkodnának a környezeti változásokhoz, akkor sokkal kisebb esélyük lenne túlélni a modern világban.

Forrás: unh.edu, acacedmic.oup.com
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.