Egy akvárium pompás látványt nyújthat otthonunkban, azonban nem árt tisztában lenni az élőlények alapvető szükségleteivel, mielőtt akvarisztikára adjuk a fejünket.

Egy szép akvárium nemcsak jól mutat és természetet csempész a lakásunkba, hanem felelősséggel és feladatokkal is jár. Egy igazán szép és viszonylag kevés törődést igénylő akvárium titka ugyanis az apró részletekben rejlik! Minél tágasabb egy akvárium és minél természethűbben van berendezve, annál jobban fog benne kialakulni az egyensúly, és az önfenntartó ökoszisztéma.

halak
Forrás: unsplash.com

Érdemes tudni, hogy manapság tilos gömbakváriumokat telepíteni! Ezekeben egyik hal sem érzi jól magát és el is pusztulhatnak.

A kis akvárium nem jelent kis gondot. Ugyanis egy közepes méretű (50 L-től) akváriumban sokkal könnyebben létrejön a természetes egyensúly.

Először a talajt és a növényeket kell betelepítenünk, a fa dekorációs elemeket, és így beletenni a vizet, majd az akváriumszűrőt járatni 1-2 hétig mielőtt élőlényt telepítünk bele!

Mellőzzük a természetellenes, színes kavicsokat, aljzatokat és a túl nagy sóder kavicsot is, utóbbi sérüléseket okoz a halakon, előbbiek pedig nem szépek és szennyezhetik is a vizet. Akváriumi talajt válasszunk, ami az élő(!) növények növekedésére is alkalmas közeg. Ne használjunk műnövényeket! Nem igaz, hogy azokkal nincs gond, sőt. A műnövény algásodik, csúnya és a víznek sem tesz jót. Egy megfelelően összerakott akváriumban az élő növények csodásan növekednek, fejlődnek, oxigént adnak.

Az akváriumba mindenképpen kell egy vízszűrő (ami levegőztet is), egy vízmelegítő és hőmérő. Ha szeretnénk, hogy mielőbb kialakuljon a természetes egyensúly, alkalmazhatunk vízelőkészítő szereket és pl. baktériumkultúrát, amely a szűrő megfelelő működéséhez kell. Ezek felgyorsítják a folyamatot, de halakat, csigákat, rákocskákat akkor sem szabad egy-két hétnél hamarabb bele vásárolni.

Ha az elején ügyelünk a részletekre és időt szánunk az egyensúly megteremtésére, akkor az akvárium és vize egyensúlyban marad, hetente-kéthetente a szűrő szivacsot kell csak átöblíteni, kimosni, a víz egyötödét frissre cserélni, de nagyobb takarításra ritkán lesz csak szükség. Ehhez azonban fontos még, hogy ne etessük túl a lakókat, mert az túl sok bomlástermékhez, szennyeződéshez vezethet.

Forrás: https://pets.webmd.com/getting-pet-fish
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.