Ha egy okos, szórakoztató és kötődő apró társra vágyunk, érdemes elgondolkozni a patkánytartáson.

Egyre gyakoribb háziállat a patkány, és szerencsére már egyre inkább köztudott, hogy a háziasított patkánynak semmi köze ahhoz a rágcsálóhoz, ami kártékonyként és fertőzésveszélyesként ismert.

Társas lények

A háziállatként tartott patkányok kíváncsiak, okosak és ugyanannyira kötődnek gazdájukhoz, mint fajtársaikhoz. Nagyon ragaszkodóak és folyamatosan vágynak az interakcióra. Nem jó ötlet egyedül tartani őket, mert sokkal aktívabbak és boldogabbak párban. Ha nem szeretnénk, hogy szaporodjanak a patkányaink, akkor azonos nemű állatokat tartsunk együtt, de a hím állat ivartalaníttatása is jó ötlet. Ha két patkányunk van, minimum egy méter hosszú ketrecet szerezzünk be nekik, hogy szabadon mozoghassanak benne.

A ketrecben minden állat számára legyen külön saját alvóhely ahhoz, hogy kényelmesen, saját bioritmusuk szerint elvonulhassanak pihenni, aludni.

Etetés, itatás, szórakozás

A patkányoknak egész nap szükségük van vízre, ezért a legfontosabb az önitató, amiből egész nap fogyaszthatnak. Emellett legyen számukra bekészítve rágcsálnivaló, hiszen egész nap nassolnak. Élelemként kifejezetten patkányok számára kifejlesztett tápot adjunk, jutalomfalatként pedig zöldséget, gyümölcsöt, tejtermékeket.

Ahhoz, hogy szórakozhassanak is, legyenek létrák, mászókák, felfüggesztett ágyak, csövek, ágak, melyek remekül lefoglalják állatainkat napközben. A bújkálás az egyik legjobb szórakozás számukra, ezért mindenképp legyenek számukra bújó eszközök és csövek, valamint papír (például illatmentes szalvéta), mert a papír zörgetése az egyik kedvenc időtöltésük, de hasznát fogják venni az alvóhelyük berendezésekor is. Minél nagyobb és változatosabb a ketrec, annál jobb.

patkany
Forrás: pexels.com

Hogyan simogassunk?

A patkányok könnyen hozzászoknak az emberi kézhez, az érintéshez, és szeretik, ha a gazdi sokat foglalkozik velük. Érdemes naponta legalább egy órára kivenni őket a ketrecből, és akadálypályákat állítani nekik, vagy épp vállra véve, vagy karon futtatva hagyjuk nekik, hogy testünkön is másszanak, így épül a bizalom és a patkány is jól szórakozik.

Néhány hét együtt töltött idő és kézhez szoktatás után könnyen tanulnak meg trükköket, és napi szinten lehet gyakorolni velük az új tudásukat.

A patkányok számára elengedhetetlen a tanulás és a minőségi együtt töltött idő!

Borítókép forrása: pexels.com

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.