Nem kezdő állattartóknak javasolt az alpakatartás, de nem is olyan nagy kihívás, mint elsőre gondolnánk.

A puha bundájú, hosszú nyakú alpakák a tevefélék családjába tartoznak, közeli rokonaik a lámák. Egy időben kizárólag az Andok hegyeiben éltek, de már nem ritka, hogy Európában alpaka farmot látunk, sőt, Magyarországon is több alpaka farmon vásárolhatunk háziállatként tartható példányt. A háziasított alpakáknak egy dologra mindenféleképp szüksége van: nagy térre, így csak akkor vágjunk bele, ha nagy, füves futóterepet tudunk neki bizosítani.

A terep

Az alpakák egész nap legelnek, négyzetméterről négyzetméterre legelik le futóterepükön a gyepet. Általában párosával, vagy csordában tartják őket, és ez pontosan így ajánlott, mert társ nélkül magányos lehet az állat. 2-3 alpaka számára nagyjából 100 négyzetméternyi füves terület elég, azt egész nap körbejárkálhatják, illetve elegendő fű van legeléshez. Lényeges, hogy kerítsük körbe kerítéssel, mert hajlamosak a szökésre.

alpaka
Forrás: pexels.com

A csorda

Ha nem tudjuk egyszerre több alpaka tartását vállalni, akkor is biztosítsunk neki társas szórakozást: tartsuk együtt kecskével, báránnyal, akár lóval is. A társas környezet csökkenti a stressz szintjüket, az alpakák ugyanis alaptermészetükből kifolyólag igencsak félős állatok.

Tartás, ápolás

Érdemes rendszeresen megnyírni az alpakát, általában nyár elején, amikor már nagyon sűrű és vastag a bundája, hiszen egyrészt az állat is jobban érzi magát, másrészt jó áron el tudjuk adni a szőrt, amelyből hozzáértők párnákat, pulóvereket készítenek.

Az alpakák nappal szabadtéren járkálnak, este azonban istállóban szeretnek aludni, ami szénával van kibélelve, hogy ne fázzanak a hideg estéken sem. Dolgukat is általában az istállóban végzik el, jellemző rájuk, hogy nem hagyják székletüket különböző helyeken szerteszét, egy alomhelyre szoknak.

A legjobb étel számukra a speciális alpaka táp és a száraz széna, ami mellé zöldségeket is adhatunk nekik. Fontos, hogy vízzel egész nap lássuk el alpakáinkat.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.