Az afrikai óriáscsiga, másnéven achát csiga tartása nagyon egyszerű és különlegességnek számít.

Ideális kedvenc lehet elfoglalt embereknek, kisgyerekeknek és olyanoknak is, akik több napra el szoktak utazni vagy csak szeretnének otthonra egy kisállatot, de nincs affinitásuk sokat foglalkozni vele.

Jellemzői

Az achát csiga háza fajtától függően akár 10-15 centisre is megnőhet, míg a csiga teste ennél nagyobbra, két-háromszorosára is kinyúlhat. Akár 7 évig is élhet (vadonban 10-15 évig), és élete első évében gyorsan nő, így a kezdeti kis terráriumot hamar kicsi lesz a számára. Ha úgy ítéli meg, hogy rosszak a körülmények, befúrja magát a földbe, és a házában várja meg, míg „jobbra fordul a sorsa”. Ezért nem lesz baja, ha pár napig esetleg magára hagyjuk, de nem szabad sokáig „aludni” hagyni. Főleg télen figyeljünk oda a hőmérsékletre, ami 24 fok körül legyen.

Gyorsan szaporodik, rendszeresen rak petét, így ha nem akarunk több száz csigát, jobb, ha azokat eltávolítjuk.

Teendők

Szerezzünk be neki egy terráriumot, ami jól szellőzik, és tegyünk az aljára nedvességtartó földet – ez bőven megteszi élőhely gyanánt. A föld lehet kókuszrost, tőzeg, de virágföld is, viszont fontos, hogy ne legyenek benne kövek és mérgező anyagok. Legyenek a terráriumban díszelemek is, melyek a dekoráció mellett búvóhelyként is szolgálhatnak a kisebb állatoknak. Ezek jó, ha műanyagból vannak és állatkereskedésből szerezzük be őket. Amennyiben a természetből szeretnénk betenni például gyökereket vagy ágakat, azokat alaposan fertőtlenítsük le, és vigyázzunk, hogy semmi éles ne kerüljön be, ami megsérthetné a csigák puha testét.

csiga
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Táplálása

Sokféle zöldséget és gyümölcsöt megesznek a csigák, a legjobban az uborkát és salátát szeretik. Fontos a kalcium utánpótlása is, mivel a házukat ebből építik – erre a legjobb a szépia. Naponta egyszer permetezzünk vizet a táplálékukra, vagy tegyünk be egy nem túl mély, műanyag itatóedényt.

Tisztántartása

Naponta vegyük ki a megrágcsált ételt és a csigaürüléket a terráriumból. Havonta pedig érdemes megtisztítani a falakat, az edényeket, és ha úgy látjuk, a talajt is frissebbre cserélhetjük.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.