A különleges háziállatok kedvelői bátran válasszák otthonra az Arab-félszigetről származó kaméleont.

A kaméleontartás nagy helyet igényel, és nem kis költségekkel jár, így ezt érdemes átgondolni, mielőtt elindulnánk az állatkereskedésbe. Itthon jobbára a sisakos valamint a párduckaméleon a legelterjedtebb, utóbbi ára kicsit talán magasabb lehet, viszont barátságosabb és több színt képes felvenni, mint a sisakos fajta.

Mit érdemes tudni a kaméleonról?

Rajzfilmekből és filmekből a legfeltűnőbb tulajdonságáról mindenki tud, vagyis arról, hogy bőrpikkelyei színét hangulata függvényében változtatni tudja. Ezenkívül különlegessége a ragadós nyelve, illetve az egymástól függetlenül mozgatható szemei is. Fajtól függően egy kaméleon akár tíz évig is elélhet, mérete 5 és 75 centi között mozog. Egyedül szeret élni, ezért nem szükséges párban beszerezni.

kaméleon
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Mit szerezzünk be a tartásához?

Első körben egy tágas, jól szellőző, hátfallal rendelkező, természetes fényhez közel helyezett terráriumot. Az a jó, ha növekedésükkel párhuzamosan cseréljük nagyobbra, fél éves korukig elég egy 30x30x50-es méretű is. Fontos a világítás – ne érhessen hozzá az UVB lámpához - , a fűtés,  - 21-24 fok az ideális számára -  a páratartalom szabályozása, és a terrárium berendezése is. Utóbbi alját béleljük ki fenyőkéreggel, vagy más puha aljzattal, helyezzünk bele élő növényeket és sok ágat, hogy tudjon rajtuk közlekedni. Legyen benne napozóhely, figyeljünk arra, hogy gyakran legyenek vízcseppek a leveleken, mert a kaméleon szereti őket lenyalogatni – leginkább innen iszik, illetve jó lehet még a valamilyen formában csöpögő itató is, a vizes tálka viszont nem.

Takarítóeszközök beszerzését se felejtsük el, melyekkel havi egyszer végezzünk nagytakarítást, az ürüléket pedig hetente szedjük össze.

Mit eszik?

Elsősorban élő eleséget (lárvát, tücsköt, sáskát stb.) fogyaszt, amiből mindig csak annyit adjunk neki, amit egyszerre meg is tud enni. A kis kaméleonoknál is érdemes odafigyelni, hogy ne adjunk neki akkorát, amekkora nem fér bele a szájába. Nekik napi kétszeri, a kifejletteknek napi egyszeri etetés is elég, 10-15 tücsök vagy röpképtelen légy. Fontos, hogy vitaminporba kell ezeket forgatni, mielőtt odaadjuk elfogyasztásra, mert szükség van a D-vitaminra, foszforra és kalciumra a fejlődésükhöz.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.