Panellakásba nem ajánlott, de kastélykert sem kell ahhoz, hogy egy ilyen nagy tyúkalkatú madarat tartsunk. Sokakat ámulatba ejt a lehetőség, hogy színpompás pávájuk legyen.

 

Manapság sokféle különleges állatot lehet otthon tartani, persze az egzotikus élőlényeket nem érdemes tapasztalat nélkül hazavinni, mert a hirtelen fellángolás könnyen az állat megbetegedéséhez vagy elhullásához vezethet. Ettől függetlenük nem okoz nehézséget ma már beszerezni egy törpekengurut, sivatagi rókát, szurikátát, kajmánt vagy akár egy pávát.

pava
Forrás: unsplash.com

A színpompás páva madarak régen a királyi udvarok lakói voltak, a hímek díszes tollazata a legtöbb embernek szemetgyönyörködtető. A pávák nagytestű madarak, nagy helyet igényelnek, hangjuk nem túl kellemes, de mindezeket leszámítva nem nehéz a tartásuk. Azt is mondhatnánk, olyan, mint egy tyúkot tartani, csak ez jóval nagyobb.

Minden pávafaj természeténél fogva poligám, azaz egy kakas mellé több tyúkot lehet tenni. A nőstények évente 4-10 tojást tojnak, a fiókák 7-10 hétig anyjuk gondozása alatt maradnak, követik, mint a tyúkot a csibéik. A pávák 2-3 éves korukban válnak ivaréretté, a hímeknek akár 4 évbe is telhet, mire teljesen kifejlődnek híresen sokszínű farktollaik.

A pávák mindenevők vagyis mind a növényi mind állati eredetű táplálékot fogyasztanak. A vadonban a pávák a legkülönfélébb dolgokat is megeszik pl.:

  • Magok

  • Növények, növényi részek, hajtások, rügyek, gumók

  • Virágszirmok

  • Vadon termő zöldségek, gyümölcsök

  • Csigák, meztelencsigák

  • Rovarokat

  • Hüllők és kétéltűek: egy kifejlett páva gond nélkül megehet egy kisebb békát, gyíkot, siklót

A vadon élő pávák többnyire növényekkel és magvakkal táplálkoznak, mivel ezek könnyen hozzáférhetők. Azonban szívesebben esznek rovarokat, mivel azok a táplálékok gazdagok fehérjékben, amelyek döntő fontosságúak tollazatuk kialakulásában és fejlődésében. A pávák otthon különféle magkeverékekkel táplálhatóak, a kertben összegyűjtik a rovarokat, de biztosítsunk számukra tojást, lisztkukacot, viaszmoly lárvát is néha csemegeként!

A páva tartásához nagy tér kell. A túl nagy meleg elől el kell, hogy tudjon rejtőzni, bokrok közé, fa alá vagy egy “ól”-ba. Éjszakára pedig előszeretettel repülnek fel valami magaslatra, kerítésfalra, fára.

Forrás: https://www.atshq.org/what-do-peacocks-eat/
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.