Általában nem túl jó a megítélésük, pedig a kígyók is lehetnek a család kedvencei.

Nem okoz allergiát, nem kell sétáltatni, nem zajos, ráadásul egészen okos állat is, így egyre népszerűbb házikedvenc. Azok, akik allergiájuk vagy a rohanó életmódjuk miatt nem tudnak kutyát, macskát, nyulat vagy más rágcsálót örökbefogadni, gyakran el is megy a kedvük a háziállat tartástól, és eszükbe sem jut, hogy esetleg kígyót tartsanak otthon.

Kiknek ajánlott és mikre kell figyelni?

Kígyót azoknak javasolnak leginkább az állatszakértők, akiknek nincs sok szabadidejük, de azért rá tudnak szánni figyelmet, és nem viszolyognak attól sem, hogy élő állattal kell őket etetni, például egerekkel vagy patkányokkal. Ahhoz, hogy teljes értékű eledelt kapjon, egészben kell elfogyasztania a rágcsálókat.
A kígyók anyagcseréje sokkal lassabb a többi háziállathoz képest, ezért koruktól függően hetente vagy kéthetente is elég nekik enni adni. A kicsik hetente, a kifejlett példányok kéthetente esznek.

A kígyótartás hosszútávú elköteleződést jelent, ugyanis 15-25 évig élnek, és ahhoz, hogy megfelelő minőségű is lehessen az életük, speciális, kígyók számára alkalmas, hőszabályozós terráriumban kell tartani a lábatlan kedvenceket.

A terráriumban szüksége van világításra és nagy mozgástérre, amiben kedvére tekereghet egész nap. A melegítés inkább kívülről történjen, hőszabályzóval, semmiképp sem például melegítő kővel, mert az fájdalmat okozhat neki.

kigyo
Forrás: unsplash.com

Melyik fajták javasoltak a kezdőknek?

Olyan szelíd kígyókkal érdemes kezdeni ezt a fajta hobbiállat tartást, mint a teljesen ártalmatlan gabonasikló, a királypiton vagy a patkánysikló. Ezek a fajták maximum másfél méteresre nőnek, nincs szükség különösebb odafigyelésre sem, csak a terrárium melegségéről és a táplálékról kell gondoskodnunk. Nézegetésük nyugtatja az emberi agyat, kikapcsol, és szórakoztat is.

Óriáskígyót és anakondát inkább a haladó, tapasztalt kígyósoknak ajánlanak az állatkereskedők, mérgeskígyót pedig senkinek sem. Azokat jobb, ha a természetben hagyjuk élni.

Mit érdemes elkerülni?

A kígyók nem igazán szeretik a simogatást, és inkább ingerültek lesznek tőle. Alkalmanként megérinthetjük, megsimíthatjuk, de úgy, mint egy kutyát semmiképp sem. 

Érdemes tudni, hogy szalmonella baktériumot hordozhatnak, ezért ahányszor hozzájuk nyúlunk, utána mossunk alaposan kezet. Ugyanígy tegyünk a terrárium takarítása után is. 

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.