Kíváncsi, játékos és aranyos a vadászgörény, azonban sok törődést is igényel.

Népszerű háziállat a vadászgörény, azonban sokan nem tudják róla, hogy rengeteg odafigyelést és szabadidőt igényel a gazditól. Eláruljuk, mit kell tudni róla, mielőtt egy görény örökbefogadásán gondolkoznánk.

Óriási mozgásigény

Az imádnivalóan játékos kis ragadozók nagy mozgásigényűek, naponta legalább két órát kell őket mozgatni a ketrecükön kívül. Igazi örökmozgók, így fontos odafigyelni rá, hogy a lakás görénybiztos legyen, azaz ne érhesse baj akkor sem, ha nem a ketrecben futkározik. Elengedhetetlen kiengedni a kis kedvencet a ketrecből napi rendszerességgel, különben agresszívvé is válhat a túl hosszú bezártságtól. 

Elengedhetetlen a nevelés

Sokan úgy gondolják, hogy a vadászgörény nevelése nem olyan komplikált, mint a kutyáé, pedig erről szó sincs. Több alapvető szabályt is meg kell értetni vele: kézhez kell szoktatni, meg kell ismertetni vele az emberi érintést, szobatisztaságra kell nevelni alommal, és mivel alaptermészete harapós, ezért meg kell tanítani neki, hogy nem haraphat. Elengedhetetlen, hogy a gazdi tisztán tartsa a ketrecet, és az alomtálcát mindig kitisztítsa a kisállat komfortja érdekében.

A görények könnyen tanulnak meg trükköket, ezekkel érdemes próbálkozni. Kifejezetten szeretik a tanulást és pórázra is szoktathatóak 1 éves koruk környékén.

Napi 2-3 etetés

A vadászgörénynek naponta kétszer-háromszor étkeznie kell, egyes példányok négyszer is megéheznek. Fontos, hogy megkapja a megfelelő táplálékát, ami legalább 60 százalékban állati fehérjét tartalmaz. Főtt húsféléket érdemes nekik adni, járványügyi okokból kerülendő a nyers hús. A főtt hús mellé sajt, túró, tojás, joghurt, sőt szálkamentes hal is adható.

vadaszgoreny
Forrás: unsplash.com

Extra snack-ként mézet is adhatunk a görénynek. Fontos tudni, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket kizárólag turmixolt formában képesek megemészteni, feldarabolva nem kaphatják. Nassolnivalóként inkább joghurtot vagy krémtúrót érdemes nekik adni.

Társas lények

Jó, ha a gazdi tudja, hogy a görény bizony társas lény, és akkor érzi magát a lehető legjobban, ha van egy társa. Ideális őket párban tartani, hogy igazán boldogok legyenek és mindkettőjük számára jó körülményeket biztosítani. Arra is oda kell figyelni, hogy 5-9 hónapos korukban már ivarérettek, így érkezhetnek az utódok, ha két ellenkező nemű görény él együtt.

Más háziálllatokkal nehezen összeszoktathatóak. Az egerekre, patkányokra, nyulakra kifejezetten hajlamosak vadászni, sőt, akár még az ablakon is kiszökhetnek zsákmány reményében, így amikor ketrecen kívül van, jobb hanyagolni a szellőztetést.

A görények akár 10 évig is élnek, így csak akkor szabad belevágni tartásukba, ha elég felelősségteljes, odaadó figyelmet tudunk nekik biztosítani. A sok figyelem azonban kifizetődik, mert nagyon kötődni tudnak a gazdihoz és rengeteg vidám idővel ajándékozzák meg.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.