A gyíkfélék közül is egyre több fajtát tarthatunk házi kedvencként, hosszú életűek azonban csak akkor lesznek, ha megfelelően tápláljuk őket.

Sokan szeretik az egzotikus állatokat, nem ritka manapság, hogy valaki kígyót tart, sünt, óriás rovarokat, skorpiót, békát vagy épp valamilyen gyíkfélét. Utóbbiak közé tartoznak a leguánok, varánuszok, gekkók, agámák, szkinkek, kaméleonok. És bár hasonlítanak egymásra ezek a hidegvérű állatok, a táplálkozásuk nagyon eltérhet.

leguanok_etetese
Forrás: pexels.com

Míg a varánuszok hús és dögevők, a gekkók pedig rovarokat zsákmányolnak, addig a leguánok kizárólag növényevők. Ez azt jelenti, hogy főként leveleket, gyomokat, virágokat és gyümölcsöket esznek. Nagyon ritkán elfogyasztanak egy-egy rovar lárvát, de leginkább a lombokat csemegézik természetes élőhelyükön is.

A leguánok életterét is érdemes növényekkel berendezni. Mivel nagytestű állatok, hatalmas terrárium szükséges a tartásukhoz, amibe nem mérgező növényeket is telepíthetünk. Mivel hidegvérű, azaz változó testhőmérsékletű állatok, szükségük van kvarclámpára, melegítőlámpára is!

A leguánok szeretik a salátaféléket, a pitypangot, a főzőbanánt, a lóherét, lucernát, a tyúkhúrt, csalánt, nyírfalevelet, bazsalikomot, zsályát, mindenféle salátakeveréket, uborkát, édesburgonyát, tököt, sárgarépát, spenótot, a dinnyét és a bogyós gyümölcsöket.

Egy leguán akár 20 évig is élhet. ezért nagy felelősség a tartása!

Forrás: https://www.exoticdirect.co.uk/news/what-do-iguanas-eat
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.