Ha azt kérnénk, hogy tegye fel az a kezét, aki kimondottan szeret orvoshoz járni, valószínűleg nem sok kéz emelkedne a magasba. A kutyák is így lesznek ezzel, ha nem jó élmények kötik a fehér köpenyhez, az állatorvosi rendelőhöz.

Az egészség kincs és ez nemcsak az emberekre igaz, hanem a velünk élő, családtagként kezelt állatainkra is. Az orvosi látogatás elkerülhetetlen. Nemcsak akkor szükséges felkeresni szakembert, ha már gond van, hanem az évente beadandó oltások, felülvizsgálat, az egészség megőrzése érdekében is.

Csakhogy ez nem olyan egyszerű és könnyű minden kutya esetében. Főleg annál az ebnél vált ki pánikreakciót akár már a rendelőhöz való közeledés is, amelyik rossz tapasztalatokat szerzett korábban. Ez azt jelenti, hogy kölyökkutyák esetében még tiszta lappal lehet indulni és akár jó élménnyé tehető az orvosi látogatás.

 

YfwJ3OhRT8UpWTldDqy44Fe9EyWkGgAdvJjpSofM

Állatorvosi látogatás / Kép forrása: Royal Canin Hungary

Otthoni tréning

Mégis, hogyan készítsük elő az állatorvosi látogatást úgy, hogy az senki számára se legyen túl nagy stressz?

Fogjuk azt fel az állatorvosi látogatásunkat úgy, mint egy közös program, amely megerősítheti a kedvencünkkel való kapcsolatot. Még ennél is sokkal többről van szó: számos fontos információt kaphatunk kis kedvencünk fejlődéséről, egészségéről.

Már otthon sokat tehetünk azért, hogy az zökkenőmentesen és a lehető legkevesebb stressz kíséretében menjen végbe. A fiatal állatot érdemes tréningezni az érintésre. Vagyis a játékkal, a sok-sok simogatással fel lehet arra készíteni, hogy az állatorvos érintését is elviselje. Kutya esetében ugyanígy hozzá kell szoktatni a hám, a nyakörv és a póráz használatához mielőtt orvoshoz látogatnánk vele. Mire a szakember kezei közé kerül, legalább már féken tartható lesz. Ez a későbbiekben hasznos lesz akkor is, ha kutyakozmetikushoz megyünk.

Az oda való utat is úgy érdemes megtenni, hogy az kényelmes, komfortos legyen a kedvenc számára is, akár gyalog, pórázon sétáltatva, akár autóval történik meg. Macskát lehetőleg mindig szállítóboxban vigyünk állatorvoshoz, de lehetőleg minél hamarabb szoktassuk hozzá még az első állatorvosnál történő látogatás előtt. Az utazástól is izgalomba jöhet a kisállat, de az autózás is felkavarhatja a gyomrát, ezért mielőtt a rendelőbe készülünk, már ne kapjon enni. Célszerű az autózáshoz szintén előzetesen hozzászoktatni kedvencünket.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a rendelőbe érkezve fél, szorong a kutyánk vagy a macskánk, akkor beszéljünk hozzá nyugodtan, simogassuk. Sok lehet az inger egy rendelőben, mert nemcsak az orvossal találkozhat, de más kutyákkal, macskákkal is, amely ugyancsak felborzolhatja a kedélyeket. A gazdi higgadtsága ilyen esetben kincset érő és a legnagyobb biztonságot adja számára.

Ha nincs idő az otthoni gyakorlásra, sem a felkészítésre, mert azonnal menni kell az állatorvoshoz, akkor se feledkezzünk meg a jutalomfalatról. Fontos, hogy az orvos utasításainak megfelelően segítsük a munkáját. Ha magabiztosnak és határozottnak tűnünk, akkor a kutya vagy macska is jobban fog reagálni a kialakult helyzetre.

Bármilyen is volt az állatorvosnál, azután szervezzünk olyan közös programot, amelyet tényleg élvez a kedvenc és felülírja az esetleges rossz élményt. 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.