A házi kedvenceink fogait épp olyan problémák sújthatják, mint a miénket, és ha ezt nem kezeljük vagy előzzük meg, az komoly szövődményekkel járhat.

Bűzös lehelet, fogkő, ínygyulladás, így kezdődik kutyáinknál is a dentálhigiénia romlása. Ha ezt nem kezeljük, akkor a továbbiakban a fogak elvesztése, gócok, tályogok és fertőzések kialakulása, a baktériumok tovaterjedése és szervi bántalmak jelentkezhetnek.

kutyak_fogak
Forrás: unsplash.com

Mivel a kutyák ragadozó életmódja sokat változott az ember közelében, a táplálkozásukból adódóan rengeteg probléma lép fel náluk, ami mind a lepedékképződéssel indul. A fogágybetegségeket legalább olyan komolyan kell venni a négylábú barátainknál, mint saját magunknál!

1. A kutyáknak is fogat kell mosnia! Talán elsőre furcsán hangzik, de érdemes beiktatni ezt a heti rendbe. Az ebek már rég nem azt eszik, amit a természetben, így fogaik öntisztulása nem megfelelő. Kapható kimondott kutyafogkrém és fogkefe is, amellyel el tudjuk távolítani a lepedéket.

2. Ha mégis megtapad a lepedék, idővel fogkővé alakul. Ezt rendszeresen szedessük le az állatorvossal vagy kutyakozmetikussal. Manapság az ultrahangos technikáknak köszönhetően, ehhez már bódítani sem kell kis kedvencünket.

3. Léteznek kutya fogászati törlőkendők is, melyek ugyan nem olyan hatékonyak, mint a kutya fogkefe (mivel a résekbe nem hatolnak be), de étkezés után remekül letörölhető velük az ételmaradék, a lepedék és a kártékony baktériumok.

+1. A kutyarágókák nagyon hasznosak. Amellett, hogy jutalomfalatként funkcionálnak, anyaguknak és kialakításuknak köszönhetően manuálisan és természetes módon szedik le az állat fogának felszínéről az esetleges maradékot, kezdődő fogkövet. Ezt a célt szolgálják a speciális rágó-játékok is.

Forrás: https://www.akc.org/expert-advice/health/keep-dog-teeth-clean/
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.