Akár életmentésre is szükség lehet, ha kutyánk hőgutát kapott.

Köztudott, hogy a kutyák képtelenek izzadni, mivel nincsenek verejtékmirigyeik, és csak lihegéssel képesek a hőérzetüket kellemesebbé tenni. Épp emiatt nagyon oda kell figyelnünk rájuk, és soha nem túl meleg környezetben hagyni őket. Hűtsük a lakást, biztosítsunk hűvös és sötét helyeket nekik nap közben, és ha felmerül a hőguta gyanúja, gyorsan cselekedjünk.

A hőguta tünete kutyáknál: szapora légzés, gyors pulzus, hányás, ájulás, szokatlan viselkedés, sőt, még 38 fok fölötti lázis jelentkezhet, durvább esetekben görcsrohama is lehet az ebnek.

kutya
Forrás: freepik.com

Akár életmentő is lehet, ha időben és gyorsan reagálunk, és az alábbi intézkedéseket végezzük el a kutyánkkal.

Mindenképp helyezzük hűvös helyiségbeahol 20 fok alatti a hőmérséklet. Fektessük le, ne engedjük egy ideig sétálni.

Ne vizezzük túl hideg vízzel, inkább 15-18 fokossal, mert a túl hideg víztől összehúzódnak az erei, ettől pedig épp olyan nehéz lesz a hőleadás, mintha nem csinálnánk semmit. Csavarjuk bele inkább egy jól kihűtött lepedőbe vagy törölközőbe, majd a hideg vizes törölközővel vagy ronggyal az eb testén irány az állatorvos. Mindenképp forduljunk szakemberhez, ha a tüneteket észleljük, de előtte oldjuk meg kedvencünk lehűtését.

Borítókép forrása: freepik.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.