Négylábú kedvenceink karmai sajnos nem feltétlen kopnak eléggé, így egészségügyi okokból muszáj nekünk kurtítani őket.

A kutya, mint ragadozó a természetben, nem szorulna karom csinosítgatásra, hiszen ősei és persze a ma élő vad rokonai rengeteget szaladnak a falkával, vándorolnak, élelem után kutatnak, hegyeket másznak meg, cipelik az utódaikat, miközben karmaik folyamatos igénybevételnek vannak kitéve. A kedvencként élő kutyafélék azonban még akkor is rászorulhatnak a karomvágásra, ha rendszeresen mozgatva vannak és nem hagyjuk ki a napi sétákat.

kutya_karomvagas
Forrás: unsplash.com

A kutyák egészségmegőrzéséhez nélkülözhetetlen a mozgás, szaladgálás, apportírozás és játék. Minimum napi 2x1 órára el kellene vinni őket, plusz még egy rövidebb séta harmadikként. Sok gazdinak erre sajnos nincs ideje. A kutya túl sok időt tölt puha felületeken, és a betonon, talajon sem feltétlen fut. Karmaik gyorsan túlnőhetnek, aminek következménye a deformálódás, sérülések, fájdalmak, ízületi problémák. Idősebb kutyusoknál még problémásabb a helyzet, hiszen nehezebben és kevesebbet mozognak.

A farkasköröm egy másik olyan állapot, ami komolyan indokolttá teszi az ujjak és karmok gyakori vizsgálatát.

Azok a fajták, melyek szőre hosszú, és havi-két havi rendszeres kutyakozmetikust igényel, azok gazdáinak talán könnyebb dolga van, hiszen a szakember időnként beszáll a munka elvégzésébe és levágja a karmokat.

Azonban, ha rövidszőrű a kutyánk és sosem jár kozmetikushoz, a karmait akkor is felügyelni, vágni kell. Egyik megoldás, hogy csak karomvágásra (esetleg bűzmirigy nyomásra és egy frissítő fürdetésre) bejelentkezünk így is a kozmetikába vele. A másik lehetőség, hogy mi magunk vágjuk le, egy megfelelő méretű és erősségű karomvágó ollóval.

A karomvágásnál nagyon oda kell figyelni a karom belsejében húzódó érre, amit ha megvágunk, egyrészt fájdalmas, másrészt nagyon tud vérezni. Persze nem halálos, de elég kellemetlen és lélektépő lesz gazdiként. Világosabb karmú kutyánál át tudjuk világítani a karmot, és látjuk meddig húzódik az ér. Mindig csak a hegyét vágjuk le, még a ér előtt!

Kaphatóak világítós karomvágók is, sőt már elektromos karomreszelők is. H rendszeresen karbantartjuk a karmokat, idővel a túl hosszú ér is visszább fog húzódni és még egyszerűbb lesz a művelet.

A kutyák ritkán szeretik a karomvágást, elkapkodják a lábukat, hisztiznek. Érdemes már kölyök kortól szoktatni őket ehhez és, hogy a lábukkal bíbelődünk. Ha rettegünk attól, hogy kárt okozunk, vagy kutyánk karma sötét, nem tudjuk biztonsággal levágni, bízzuk szakemberre a dolgot, hiszen havi-két havi ezer forintos költség. Az állatorvos is levágja, ha megkérjük rá.

Forrás: petspyjamas.com
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.