A szép, tiszta fogsor elengedhetetlen része kutyánk egészségének. Nézzük át rendszeresen fogait, mert veszélyes lehet a sok lerakódás.

Ahogy az embereknél, úgy a kutyáknál is felgyűlhetnek a szájüregben baktériumok, ételmaradékok vagy épp a nyál olyan mértékben, hogy ezek maradékai és a szájnyálkahártya részei közösen egy fogkő réteggé álljanak össze. A szájban összegyűlt anyagok a fogra tapadva alakítják ki a plakknak is nevezett fogkövet, amit a négylábúaknál épp olyan fontos eltávolíttatni, mint ahogy saját magunk is elmegyünk rendszeresen leszedetni az elszíneződéseket a fogunkról, hiszen a fogkő további baktériumoknak ad helyet.

Ha a fogkövön baktériumok telepednek meg, azok átkerülhetnek az ínyre vagy ami még rosszabb, az íny alá, gyulladást, vagy később fogbetegségeket is kialakítva, ettől pedig hullani kezdhetnek a fogak, vagy annyira károsodni, hogy ki kell azokat húzni.

Az ember saját magának könnyen felismeri a fogára rakódott követ, a kutya azonban nem, ezért a gazdi feladata, hogy néhány havonta átnézze, van egy szürkés-barnás elváltozás kedvence fogazatán. Főként az íny melletti részen, vagy épp a metsző- és szemfogaknál jellemző, és általában a belső területen erősebb. Ha már régóta fennáll a probléma, erős szájszaga is lehet az ebnek a kő miatt.

kutya fog
Forrás: pexels.com

A fogkő megelőzésére érdemes tisztító jutalomfalatokat adni kedvencünknek, illetve kutyafogkefével hetente-kéthetente át is dörzsölhetjük fogait és ínyét, illetve a táp választásnál is kereshetünk olyat, ami jótékony hatással van a fogsorára. 

Ha már kialakult a probléma, forduljunk vele állatorvoshoz, aki ugyanúgy el tudja távolítani kutyusunk fogkövét, ahogy a fogorvos a miénket. Fontos, hogy altatásban vagy bódításban történjen a művelet, hiszen a kutya csak úgy tudja teljesen elengedni a szájának tartását. Ultrahanggal távolítja el az orvos a gondot okozó fogkövet, lepedéket, és adott esetben, ha már az ínyre is átterjedt, azt is kezeli a szakember. A fogkő leszedés után polirozzák is az állat fogait, hogy később kevésbé tudjon megtapadni rajta az ételmaradék és a baktériumok hada.

Mindenképp bízzuk szakemberre a fogkő leszedését, ne kísérletezzünk vele otthon, a házi megoldások (fogkefe, fogtisztító falat, rágó csont) a megelőzésre szolgálnak, nem a probléma megoldására.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.