Oda kell figyelni, ha magunk vágjuk kedvencünk körmeit, és nem szakemberre bízzuk.

Alapvetően a legjobb ötlet, ha szakemberre bízzuk kutyánk körmeinek rövidítését, hiszen nem mindegy, pontosan hol vágjuk el. Bár a karmok maguktól is képesek kopni, a lakásban élő kutyáknál ez a folyamat lassabb. A folyton kertben szaladgáló ebeknél aktívabban kopnak a karmok, így ritkábban van szükség a vágásra, de náluk is ellenőriznünk kell időnként, hiszen a túlnőtt körmök akadályozzák kedvencünket a mozgásban.

Amiért fontos szakszerűen, kellő odafigyeléssel elvégezni a műveletet: ha túl sokat vágunk a kutya körmeiből, nagyon vérezhet, és rémes fájdalmat okozhatunk kutyánknak ezzel. Sőt, a hosszú ideig le nem vágott karomban a körömágy is nő, így extrán körültekintően kell rövidíteni, jobb, ha a reszeléssel vagy a fokozatos vágással próbálkozunk.

A karomvágáshoz speciális, kutyák számára kifejlesztett guillotine csipesz szükséges vagy egy elektromos reszelő a csiszoláshoz.

kutya
Forrás: pexels.com

Először ültessük vagy fektessük le a kutyánkat, és néhány jutalomfalattal nyugtassuk meg. Fogjuk meg úgy a lábait, hogy kicsit szétnyíljanak az ujjai, majd csipesszel vágjuk le a karomnak azt a részét, ami fehér vagy átlátszó, a rózsaszín részt messziről kerüljük el, hiszen az vérezhet és fájhat. Ha kutyánk körme fekete, és nem látszik a körömágy, mint a fehér körmű állatoknál, akkor nagyon apró lépésekben vágjunk csak kicsi darabokat.

Akkor a leghatékonyabb a mozdulat, ha 45 fokos szögben tartjuk a vágóeszközt.​​​​​​ Az eredményt aztán le is csiszolhatod az elektromos reszelővel, hogy ne szúrjon a frissen vágott karom.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

Nyáron is fontos a bőrrák kockázatának csökkentése

A bőrrák a daganatos megbetegedések egyik leggyakoribb típusa, melynek kockázatát növeli a napfény. Ennek ellenére gyakran megfeledkezünk az óvintézkedésekről.