Érdemes ismernünk a veszettség tüneteit, hiszen a kutyák nem csak egymás között terjeszthetik a félelmetes és végzetes veszettséget. Más állatokról is átterjedhet négylábú barátunkra, ha nem előzzük meg.

A kutyák egyik legfontosabb oltása a veszettség elleni, hiszen a rájuk leselkedő veszélyek közül ez az egyik legsúlyosabb. Sajnos a veszettség gyógyíthatatlan, és egyetlen harapással is terjed az állatok között, és az emberekre is veszélyes szintén a veszett állat harapása által. A leggyakoribb a vadon élő állatoknál, például rókáknál, mosómedvéknél, így ha a természetben túrázunk kutyánkkal, feltétlenül figyeljünk oda, milyen állatokkal érintkezik. Akkor is jobb, ha kerüli az ismeretlen vadon élő állatokat, ha be van oltva a betegség ellen, hiszen a veszett négylábúak agresszívek is lehetnek.

Agresszió

A veszett állatok minden esetben támadóan, erőszakosan viselkednek. Ha egy éjjeli állat például nappal járkál az erdőben, és az emberek vagy kutyák felé halad magabiztosan, akkor igencsak valószínű, hogy veszett. A vadon élő állatok ösztönösen félnek az embertől, így nem normális viselkedés részükről az ember felé közeledés. Kössük pórázra mindenképp kutyánkat, ha ilyen állat közeledik, és egyből keressünk egy biztonságos helyet.

Nyáladzás

A nyáladzás igencsak gyanús jel, mivel a veszett állatoknak habzik a szájuk vagy túlzott nyálelválasztással küzdenek. Ne hagyjuk, hogy kutyánk közel menjen egy nyáladzó állathoz, azt pláne ne, hogy hozzáérjen vagy megnyalja, hiszen az erős nyáladzás erre a vírusfertőzésre utal.

veszettség
Forrás: pexels.com

Mit tegyünk, ha veszett állat közelít kutyánk felé?

Ha a kutyánk szabadon fut az erdőben, és közeledni kezd egy veszettség gyanús állat, adjunk ki valamilyen, az állat számára ijesztő hangot (például fütyülés, taps, telefon hang), hogy megijedjen és elfusson. Ez általában hatékony. Hívjuk vissza kutyánkat, tegyük pórázra, és hagyjuk el a helyszínt.

Ha nagyobbnak, erősebbnek tűnünk egy állatnál, az elijesztheti. Láttassuk magunkat tekintélyesebbnek, például emeljük fel a karjainkat vagy lépjünk fel egy magasabb kőre, tegyük a fejünk fölé a táskánkat. Ettől elijedhet az állat. Kutyánkat igyekezzünk magunk mellett tartani.

Mi történik, ha harapott a veszett állat?

Mivel a veszettség egy vírusfertőzés, fontos, hogy igyekezzünk megelőzni a kutyánk testébe jutását, ezért a sebet fertőtlenítsük vízzel, szappannal, kézfertőtlenítővel. Mossuk ki alaposan, majd forduljunk állatorvoshoz, hogy szakszerűen még jobban ki tudják tisztítani, annak érdekében, hogy a vírust ne kaphassa el kedvencünk.

Borítókép forrása: pexels.com

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.