A babézia egy alattomos, kullancsok által terjesztet betegség, ami gyógyítható, de megelőzhető.

A babézia (babesia, babesiosis, babéziózis vagy kutyamalária) egy kullancs által terjesztett betegség, aminek a szövődményei sajnos a belső szerveket károsítják. Kórokozója a Babesia canis canis nevű egysejtű parazita, amely a vörösvértesteket támadja meg. A kutyusnál a betegség miatt jelentkezhet hasnyálmirigy-gyulladás, lépmegnagyobbodás, valamint máj- és vesekárosodás is. 

Tünetek

A babézia jelei sajnos csak két-három hét után jelentkeznek, ezért fontos, hogy a kutyát a kullancsos időszakokban figyeljük. A tünetek lehetnek: bágyadtság, levertség, kimerültség, étvágytalanság, fogyás, magas láz, szapora légzés- és pulzusszám, duzzadt nyirokcsomók, sötét, barnás vizelet és halványabb színű nyálkahártyák. Sokszor megváltozik a babéziás kutya viselkedése, például az amúgy jó étvágyú kutya étvágytalan lesz vagy egyszerűen csak furcsán viselkedik. Súlyosabb esetben hányás, hasmenés, nyálkahártya gyulladás, bőr alatti bevérzések, vérszegénység, sárgaság, valamint idegrendszeri problémák és ennek következtében remegés és mozgászavarok fordulhatnak elő. Nagyon összetett tünetekről van szó, amelyek hamar súlyosbodhatnak, ezért ha babéziára gyanakszunk, haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz.

kullancs
Forrás: pixabay.com

A babézia szövődményei és kezelése

A babézia során a hemoglobinmolekulák elzárják a vesében található apró csatornákat, amelyek a vér megtisztítását végzik, így a méreganyagok nem távoznak a vérből, a vese vizelettel telítődik és károsodik a máj. Mindez akár lépmegnagyobbodást, a vesék teljes leállását, veseelégtelenséget és a vizelés teljes megszűnését is eredményezheti. Ha babéziára gyanakszunk és állatorvoshoz fordulunk, - amennyiben tudjuk - vigyük magunkkal a kullancsot is. Ha ez nem lehetséges, mindenképp jelezzük az orvosnak, hogy kullancs volt a kutyában. 

A babézia ellenszere az Imizol injekció, de csak ha időben megkapja a kutya. Ennek azonban lehetnek mellékhatásai: magas vérnyomás, hányás és hasmenés. A vesekárosodást infúzióval kezelik, erre akár naponta többször is szükség lehet, akár több héten keresztül. Súlyosabb esetekben vérátömlesztésre is sor kerülhet. 

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.