Nem kell gazdiként kétségbe esnünk, ha kutyánk megevett valamit az utcán, de fontos, hogy tudjuk, mik a lépések ilyenkor.

Minden kutya gazdájával előfordul, hogy azon kapja négylábú barátját, hogy séta közben valamit felkap a földről és rágni kezdi. Ilyenkor a rutinosabbak már egyből a "fúj" parancsszó segítségével elengedtetik az ebbel a talált falatot, másoknál az a módszer működik, ha gyorsan kikapják a szájukból az ételt. Van azonban olyan helyzet is, mikor bármilyen gyorsak is vagyunk, nem sikerül kivennünk a kutya fogai közül, amit talált.

Akármennyire is megijedünk attól, hogy ez valamilyen ártalmas, mérgező falat lehet, ne essünk kétségbe, a következő néhány tippet kövessük inkább.

Ha látjuk, mit evett meg

Amennyiben látjuk, mit kapott fel kutyánk, figyeljük meg a következő néhány órában, és ha nem jelentkezik tünet, akkor aggodalomra semmi okunk. Ha viselkedése megváltozik, hívjunk fel egy orvost, és mondjuk el, miket tapasztalunk. Az orvos elmondja majd, hogy érdemes-e személyesen bemenni hozzá. Gyors módszerként igyekezzünk meghánytatni, erre például a sós víz itatás egy jó trükk.

Ha jelentkeznek tünetek

Amennyiben mérgezéses tünetetket látunk a kutyán, azaz hányni kezd, levert lesz, étvágytalanná válik, remeg, vagy épp ömleni kezd a nyála, mindenféleképpen forduljunk egyből orvoshoz. Ne várjunk tétlenül, egyből menjünk be és kérjünk sürgősségi ellátást. Minél hamarabb látják el az állatot, annál kisebb esély lesz az igazán nagy bajra.

kutya
Forrás: pexels.com

Ha nem láttuk, hogy megevett valamit

Amennyiben szabadon futott a kutya, és nem voltunk szemtanúi annak, hogy valamit eszik, de 1-2 órával a séta után tünetek jelentkeznek, akkor ne is próbálkozzunk otthon megfejteni, mi lehet a gond, egyből menjünk orvoshoz. Nem tudhatjuk, hogy mennyire erős mérget nyalhatott fel szaglászás közben.

A legjobb persze mindig a megelőzés, igyekezzünk rászólni az ebre, ha ehető vagy annak vélt dolgokat piszkál séta közben, próbáljuk leszoktatni a földön lévő tárgyak nyalogatásáról - bár ezt maradéktalanul nehéz betartatni vele.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.