A felelős állattartás egyik jelentős része a kedvencünk egészségére való odafigyelés, így a jó gazdi amellett, hogy ellátja háziállata igényeit és karbantartja külsejét, arra is gondot fordít, hogy az állat ne betegedhessen meg.

A kutyákra, macskákra veszélyes betegségek közül az egyik leggyakoribb a férgesség, mely akár az emberre is átterjedhet a háziállatról. Tehát eggyel több indokunk van arra, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk a paraziták kiirtására – nemcsak a kedvencünk, hanem a saját és családtagjaink egészsége is a tét ebben az esetben.

Mi okozza a férgességet?

Az állatokat külső és belső élősködők egyaránt megtámadhatják, férgesség esetén a második csoportról beszélünk. A férgek jellemzője, hogy csak gazdaszervezetben tudnak életben maradni, és legtöbbjük a belekben él. Vannak azonban olyan fajták is, melyek a véráram segítségével más szervekhez is eljuthatnak, és ott okoznak károsodást. Míg a bélben találhatóakat valamelyest könnyebb kezelni, a komolyabb probléma a szívférgességgel lehet, kiirtása hosszadalmas és nehéz folyamat. A legismertebb féregfajták:

  • Az orsóféreg,
  • az ostorféreg,
  • a kampósféreg
  • és a galandféreg.

Ha kifejlett példányokról beszélünk, ezek a kisállatunk székletében általában szabad szemmel is láthatóak.

Mik a férgesség tünetei?

Amennyiben kedvencünk szervezetét megtámadta valamilyen féreg, általában más betegségektől elkülöníthető tüneteket fog produkálni. Ide tartozik

  • Az általános rossz állapot
  • Az állat szőrzetének szárazsága
  • A köhögés
  • A súlyvesztés
  • A hasmenés, melyhez véres széklet is társul
  • És a hányás is

Fontos azonban azt is tudnunk, hogy ez nem minden esetben igaz, olyan is megeshet, hogy a kisállat szinte semmilyen tünetet nem produkál, ami férgességre utalhatna. Ezért is ajánljuk a rendszeres időközönkénti féreghajtó készítményeket, amikről a következőkben lesz szó.

Mit tegyünk?

Ha felmerül a férgesség gyanúja, irány az állatorvos! A szakember székletmintából vagy vérvétellel megállapítja majd, hogy tényleg arról van-e szó, és pontosan milyen féreg betegítette meg kisállatunkat. Ezután a féreg típusától, a kutya vagy macska korától, állapotától és fajtájától függően féreghajtót ad neki, emellett kiegészítő terápiára is sor kerülhet.

Férgességnél azonban – mint sok más esetben – jobb a megelőzés, erre pedig számos készítményt találhatunk a szaküzletek és patikák polcain. Ha tanácstalanok vagyunk, hogy mely szerrel ajánlott időközönként féregteleníteni háziállatunkat, akkor keressük fel a Fressnapf Egészségközpontot. Itt állatgyógyászati termékek egész sorával találkozhatunk, ezek nagy többsége a paraziták ellen veszi fel a harcot, illetve védi meg kisállatainkat. Az Egészségközpont megtalálható bármelyik Fressnapf áruházban, de a könnyebbség érdekében termékeiket online is meg lehet rendelni, hogy nekünk csak az átvétel pontos idejének tudatában kelljen ellátogatni az általunk kiválasztott Fressnapf üzletbe – ez pedig a mostani pandémiás időszakban igazán jól jön.

A kutyák és macskák védelme kívül-belül fontos, így a külső élősködők - szúnyogok,  kullancsok és bolhák – valamint a belső paraziták elleni készítményeket is találhatunk a Fressnapfnál. Az alábbi videóban hasznos tanácsokat találhatunk azzal kapcsolatban, hogy hogyan készüljünk fel a kullancsszezonra:

 

 

A további részleteket az egeszsegkozpont.fressnapf.hu oldalon találhatjuk meg.

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.