A magas gyomorsavszint, az öklendezés, hányás, köhögés sajnos négylábú kedvenceinknél is egyre gyakoribb probléma.

A kutyáknál nem ritka jelenség, hogy füvet vagy más növényeket rágcsálnak, majd kihányják azt némi gyomornedv kíséretében. Az is előfordul, hogy reggelente, sárgás nyálkát hánynak. Mindezek bizonyos időközönként még normálisnak tekinthetőek, hiszen a ragadozók bélrendszere is érzékeny, ők pedig tudják, miként könnyítsenek rajta. Ha azonban gyakori hányás, öklendezést, savas böfögést, köhögést tapasztalunk, akkor érdemes kivizsgáltatni kedvencünket, mert reflux állhat a háttérben.

reflux_kutyaknal
Forrás: unsplash.com

A kutyák savas refluxa nagyon hasonlít az emberek problémájához. Akkor fordul elő, amikor a bél- vagy gyomorfolyadékok feljönnek a gyomorból és a nyelőcsőbe vissza áramlanak. Ezek a savas folyadékok gyulladást, irritációt és akár a nyelőcső nyálkahártyájának károsodását is okozhatják.

Normál esetben a gyomorsavak nem képesek elérni a nyelőcsövet a záróizom miatt, amely a nyelőcső és a gyomor között működik. Azonban savas refluxban szenvedő kutyánál a záróizom ellazulhat, és lehetővé teszi a bélfolyadékok visszatérését a nyelőcsőbe, ami számos kellemetlenséget okozhat. A reflux oka nem feltétlenül szervi gond, lehetséges élelmezési probléma is.

A kutyák savas refluxának legjellemzőbb tünetei:

  • A szájuk és a levegő nyalogatása

  • Epés-sárgás hányás

  • Elmegy az étvágyuk (mert fájdalmas az evés)

  • Nyammogás, állkapocs csattogtatás

  • Fájdalmas nyelés (és fogyás)

  • Köhögés, böfögés, öklendezés

  • Ingerlékenység, nyugtalanság

A refluxnak számos oka lehet. Természetes módon előfordulhat pl.műtéti altatás után. Okozhatja valamilyen étel illetve összetevő intolerancia. A kutya gyakori allergénjei közé tartozik a glutén, a szója és a GMO -k. Egyéb irritáló anyagok lehetnek olyan összetevők, mint az adalékanyagok, színezékek és tartósítószerek. De előfordulhat, hogy a túl sok fehérje váltja ki a magas nyomorsav termelődést (csak húst kap enni).

Állhat a háttérben szervi probléma is, az érintett záróizom renyhesége, vagy más elváltozás (rekeszizom sérv). A mopszok, az angol bulldogok és a bostoni terrierek hajlamosabbak a refluxra, mivel rövidebb a nyelőcsői szakaszuk.

A diagnózis felállításához az állatorvos végez tapintásos vizsgálatot, megnézi a szájüreget, torkot, kikérdez a táplálási szokásainkról, ha szükséges diétát javasol, illetve képalkotó diagnosztikával vagy tükrözéssel méri fel, mennyire súlyos az állapot.

Ha reflux áll fenn, többféle kezelés szóba jöhet, a probléma okától függően. Ide tartozik a diéta, a gyógyszeres kezelés, végső esetben a műtét.

Fontos és hasznos, hogy ha kutyánknál ilyen tüneteket tapasztalunk, akkor ne adjunk neki zsíros, fűszeres ételeket, legyen kiegyensúlyozott a táplálkozása, ami tartalmaz pl. zöldségeket, rizst stb. is. Este már ne etessük, mert éjszaka a záróizom ösztönösen ellazul, így gyakoribb az éjszakai reflux. Inkább többször etessünk, kisebb adagokban! Ha visszatérőek a tünetek, feltétlenül forduljunk állatorvoshoz!

Forrás: https://www.petplate.com/blog/doggy-acid-reflux/
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Várandós a cicánk: mit tegyünk, ha nem voltunk rá felkészülve?

A macskák igen korán ivaréretté válnak, így akár egy még szinte kölyök cicának is lehetnek már utódai. De hogyan lehet ezt elkerülni? Milyen jelekből tudhatjuk, hogy vemhes lett?