A lakás bizonyos pontjain bizony leselkednek veszélyes a házi állatokra. Még akkor is, ha azt gondoljuk, hogy állatbiztos terepet sikerült varázsolnunk. Legyen szó bármilyen jól nevelt négylábúról, azért olykor-olykor ők is szeretnek rendet bontani a lakásban, aminek a felfordulás mellett súlyosabb következményei is lehetnek. Tudod, mely tárgyak és otthoni dolgok lehetnek ártalmasak kutyusodra?

Házi állataink fontos szerepet töltenek be a mindennapjainkban. Olykor azonban olyan apróságokkal is árthatunk nekik, amiről először nem is gondolnánk, hogy ártalmasak lehetnek. Ezeket gyűjtöttük össze alább.

Kuncsorgás, kérlelő kutyaszemek

Mindenekelőtt azok a finom falatok, amiket a kérlelő tekintetek lecsalnak a gazdi tányérjáról a kutya pocakjába. Számos kutatás hangsúlyozza, hogy bizonyos ételek, veszélyesek az állat egészségére nézve, mert képtelen azokat megemészteni. Ilyen a csokoládé, ami teobromint tartalmaz (ez erősen mérgező számukra), vagy épp a szőlő és mazsola, ami veseelégtelenséget okozhat. A hagymát, avokádót, paradicsomot és nyers tojást sem ajánlott adni a blökinek.

A tisztítószer sem mindegy!

Bizonyos ételeken kívül az édes illatú tisztítószerek és eszközök, amik egyszerűen vonzzák az állatot. Ilyen az ablak-és bútortisztító, és a klór, na meg a felmosó. Utóbbiért szinte az összes kutya megvadul, és míg a gazdi egyet térül-fordul a négylábú már ott is terem, hogy leterítse a prédát. Egy-két harapás a klóros mosószeres felmosóba biztos, hogy nem egészséges. A felmosó fejes játékon túl vannak kutyák, aki mindent megkóstolnak, ami édes illatot áraszt, így mielőtt elmész otthonról, alaposan zárd el tisztítószereid, nehogy meglepetés várjon otthon.

Díszes növények

Akárcsak a tisztítószerek, bizonyos zöld növények is toxikusak a négylábúak számára. Az ebek akkor részesítik előnyben a növényzet lelegelését, ha ég a hasuk. De ilyenkor sem mindegy, hogy mit falnak be az otthoni dísznövények közül, ha épp nem vagy otthon, mert a mikulásvirág, a fagyöngy, a krizantém és az amarillisz rövid idő alatt halálos mérgezést okozhatnak az állatnak.

Elérhető gyógyszerek

Az emberi gyógyszerek is hasonlóan mérgezőek, legalábbis legtöbbjük. Ha a kutya szeret elcsenni pár dolgot a szekrényből és hosszasan elrágódni rajtuk, akkor mindenképp gondoskodj róla, hogy véletlenül se érjen el olyan dolgokat, melyek komoly károsodást okozhatnak neki.

Képek forrása: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.