Az állatok nem tudnak beszélni, így a gondos gazdáknak nagyon kell tudniuk értelmezni a testük jelzéseit, mert ezek árulkodnak arról, hogy jól vannak-e, egészségesek-e.

A házi kedvenceinkre általánosan igaz, hogy mire egyértelmű jeleit mutatnák, hogy betegek, addigra esetleg nagy lesz a baj, és a szélsőséges tünetek alakulhatnak ki. Emiatt nagyon fontos, hogy tisztában legyünk macskánk személyiségével és viselkedésével, ha pedig eltérő dolgokat veszünk észre, figyeljük meg, bizonytalanság esetén pedig inkább keressük fel az állatorvost, vagy konzultáljunk vele telefonon.

macska
Forrás: unsplash.com

Vannak testi tünetek, melyek az ember számára rémisztőek, ugyanakkor mégsem jelentenek problémát, természetesek az állatvilágban, ilyen az öklendezés vagy a nem rendszeres hányás. Más tünetek azonban egyértelműen aggodalomra adhatnak okot, tehát figyeljünk oda!

  • Az alkalmankénti hányás normális a macskák és kutyák eseténben is. Előfordul, hogy füvet rágcsáltak, kicsit megemelkedik a gyomorsavuk a sok fehérjétől (hiszen húsevők), és ilyenkor könnyítenek magukon. A sárgás hányás lehet teljesen természetes. Ha azonban a hányás gyakori, rendszeresen ismétlődő, akkor inkább forduljunk állatorvoshoz!

  • Az étvágytalanság, az étel visszautasítása is olyan, ami “belefér” 1-1 alkalommal. Okozhatja a bagzási időszak vagy némi gyomorrontás, esetleg válogatósság. Ha azonban több, mint 1-2 napig tart, illetve párosul levertséggel, lázzal vagy más tünettel, haladéktalanul menjünk szakemberhez!

  • A hirtelen megnövekedett étvágy viszont hormonális és pajzsmirigy problémákra utalhat, érdemes megnézetni.

  • A hasmenés már korántsem olyan sima dolog, mint a hányás. Okozhatja nem megfelelő étel, de parazita és szervi bajok, mérgezés is. Ráadásul gyorsan az állat kiszáradásához vezet. Ha nem segít a diéta/1 napos koplalás illetve a széntabletta/bolus, és más tünetek is vannak, akkor irány az orvos!

  • A fokozott szomjúság sosem jelent jót. Persze a nyári kánikulában cicáink is kitikkadnak, de sokkal jellemzőbb, hogy vese probléma vagy cukorbetegség van a háttérben.

  • A vizeletürítési zavarok, fájdalmas pisilés, a vizelet szagának, színének változása, a vér a vizeletben (és a székletben) mindig azonnal orvosi kontrollt kíván.

  • A letargia, levertség, bágyadtság is komoly figyelmeztető jel. Ha csak átmeneti, 1-2 nap és elmúlik, akkor valószínűleg nincs nagy baj. De ha visszatérő vagy napokig fennáll, ne halogassuk az orvos felkeresését!

  • Komoly tünet a zihálás, légszomj is, valamint a túlzott nyáladzás vagy orrfolyás. Ezekkel nem késlekedhetünk, mert veszélyes betegségeket jelezhetnek.

Forrás: https://www.thesprucepets.com/signs-your-cat-is-sick-4165142
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.