Cicát tartani otthon egy életforma, és azon túl, hogy imádjuk őket, szeretjük azt is hallani, milyen pozitív hatással vannak ránk.

Jóllét

Egy ausztrál kutatás szerint a macskagazdik sokkal egészségesebbek fizikailag, mint azok, akiknek nincs háziállatuk. A kitöltött kérdőívekből az látszik, hogy sokkal boldogabbnak, magabiztosabbnak érzik magukat és kevésbé idegesek, ezenkívül jobban alszanak, koncentrálnak és néznek szembe életük problémáival. Egy macska örökbefogadása jót tehet a gyermekeknek is. Egy másik, Skóciában végzett kutatás szerint, melyben 11-15 éves korú gyerekeket kérdeztek meg, azok a gyermekek, akiknek szoros kapcsolatuk volt cicájukkal, magasabb életminőségről számoltak be. Minél közelebb álltak hozzájuk, annál fittebbnek, energetikusabbnak érezték magukat, és kevésbé voltak szomorúak és magányosak. Más tanulmányok szerint a macskával élők kevesebb negatív érzésről számolnak be, mint azok, akiknek nincs ilyen kisállatuk. Még az internetes cicák is felvidítanak minket, hiszen azok az emberek, akik gyakran néznek macskás videókat, ritkábban számolnak be depresszióról vagy szorongásról.

Stressz

Az ölünkbe gömbölyödő cicánál nincs jobb stresszoldó, ez tény. Kutatók vizsgáltak meg 120 házaspárt az otthonaikban azzal kapcsolatban, hogy hogy reagálnak a stresszre, és hogy vajon a macskák könnyítenek-e ezen a helyzeten. Vérnyomás- és pulzusmérés közben a résztvevőknek egy sor fárasztó feladatot kellett elvégezniük, mindeközben vagy egyedül voltak, vagy a cicáikkal, vagy pedig a háziállatuk és a párjuk is ott volt a szobában. A cicatulajdonosok a vizsgálat előtt, illetve közben is jobb eredményeket mutattak, mint a többiek.

A macskák jelenléte folytonos nyugalmat áraszt, ami miatt az emberi aggodalmak és a világ gondjai is kisebbnek tűnnek. Jane Pauley újságíró azt mondta erre, hogy „Ha ránézel egy alvó macskára, lehetetlen, hogy feszült legyél.

macska
Forrás: unsplash.com

Kapcsolatok

A macskákról gondoskodni is kell, és ugyanígy ők is gondoskodnak rólunk (legalábbis hajlamosak vagyunk ezt hinni). Az a személy, aki kapcsolatot ápol az állatokkal, hajlamosabb arra, hogy az emberi kapcsolataiban is sikeres legyen.

Például egy másik kutatás azt mutatta ki, hogy a cicagazdik szociálisan érzékenyebbek, jobban bíznak az emberekben, mint a macska nélküliek. Ha valaki vagy valami (ember vagy állat) miatt jobban érezzük magunkat, akkor könnyebben építünk majd kapcsolatokat másokkal és nagyobb eséllyel leszünk kedvesek velük. A háziállatok egyfajta szociális katalizátorként működnek, elfogadóak, megértőek, következetesek és hűségesek. Ezek a jellemvonások pedig pozitívan hatnak bárkire, akivel szemben szeretettel viseltetnek, kielégítik az ember szeretetéhségét és alapvető igényét arra, hogy elfogadják.

Egészség

Egy kutatás 4435 embert tanulmányozott 13 éven keresztül, mely során arra az eredményre jutottak, hogy a macskatartók kevesebb eséllyel hunytak el szívroham következtében, összehasonlítva a macskát nem tartókkal. Ez igaz volt azokra is, akiknek korábban volt csak cicájuk. A kutatók ebből arra következtettek, hogy a macskák inkább megelőző „gyógyszerként” hatnak a gazdáikra, mintsem gyógyírként.

A Pennsylvaniai Egyetem tízhónapos kutatásában 24 olyan ember vett részt, akik épp örökbe fogadtak egy cicát. A kutatás ideje alatt számos alkalommal kérdőívet kellett kitölteniük. Az eredmények között az is szerepelt, hogy egy hónappal az örökbefogadás után kevesebben panaszkodtak fejfájásra, hátfájásra és meghűlésre.

Az eredmények dacára nem biztos, hogy van ok-okozati kapcsolat. Az is lehet, hogy a macskatartók csoportja már eleve boldogabb és egészségesebb.

Azt is hozzá kell tenni, hogy a cicagazdák kevésbé extrovertáltak, barátságosak és jellemzően neurotikusabbak.

Forrás: https://www.healthline.com/health/benefits-of-being-cat-lover
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.