Az idén januárban közzétett kutatás kanadai és amerikai macskatartók táplálkozási szokásait és a cicáik egészségi állapotát hasonlította össze.

Mivel a macskák húsevők, egyedi táplálkozási igényeik vannak az állati eredetű étrend és az abban leggyakrabban előforduló tápanyagok tekintetében. Ezért sokan a hús nélküli táplálást tápanyaghiánnyal és egészségkárosító tényezőkkel kapcsolják össze, noha ezzel kapcsolatban egészen a közelmúltig nem született teljeskörű kutatás és dokumentáció.

A BMC Veterinary Research nemrégiben elvégzett kutatása pont ezt a kérdéskört vizsgálta.

1325 kitöltött macskatulajdonosi kérdőív alapján születtek meg a kutatási eredmények. Az egyetlen kizáró ok az volt, ha valamelyik kérdésre nem érkezett válasz, így a végső kiértékelt szám 1206 lett. A megkérdezettek 65%-a kizárólag hússal és készítményeivel, 18,22%-a kizárólag növényi eredetű táplálékkal, 6,72% növényi és húsalapú ennivalóval táplálta a kiskedvenceit, 10% pedig nem volt meghatározható.

Négy hónapostól egészen 23 évesig terjedt a cicák kora, az átlagéletkor 7 év volt.

macska_vegán
Forrás: pexels.com

Eredmények

Az eredmények segítségével a kutatók képesek voltak összefüggéseket vizsgálni az egészségi rendellenességek, az élettartam és a hús-, valamint növényi alapú táplálás között.

Azok a gazdik, akiknek a macskáik vegán étrendet követtek, általánosan jobb egészségügyi állapotról számoltak be, beleértve a testtömeget, a kisebb számú egészségi rendellenességet, mint azok, akik húsalapú ételekkel táplálták a kedvenceiket. Kevesebb, növényi eredetű táplálékkal etetett macska gazdája számolt be arról, hogy a cica emésztőrendszeri és májbetegségben szenvedne. A vegán ételekkel etetett macskák ideálisabb testállapot-pontszámmal rendelkeztek, mint a húsalapú étrendet fogyasztó macskák.

A várakozásokkal ellentétben a tulajdonosok egyetlen rendellenességet sem érzékeltek különösebb kockázatnak a macskáik vegánként való táplálásakor.

A macskák élettartama nem mutatott összefüggést a táplálkozással.

Fontos hangsúlyozni: mivel szubjektív, a gazdik véleményén és adatszolgáltatásán alapuló tanulmányról van szó, így korlátozottnak és elfogultnak is bélyegezhető, ezért ezek a személyes megállapítások indokolttá teszik a témával kapcsolatos objektívebb, utólagos kutatásokat. Mindeközben nem támasztják alá azt a hipotézist, miszerint a húsalapú étrend összefüggésben lenne az egészségi problémákkal.


Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.