A COVID-19 betegség ugyan nagyrészt emberek között terjed, előfordulat az emberről állatra való átterjedés is.

A COVID-19 betegséget a koronavírusok egy új fajtája okozza, mivel egy víruscsaládról beszélünk ebben az esetben. Néhányuk megfázásszerű tüneteket okoz az embereknél, más koronavírusok pedig állatokat betegítenek meg – például denevéreket. Mi több, van köztük olyan is, mely csak állatokat támad meg. Bár a fertőzés pontos forrása nem ismert, a vírus, mely a COVID-19 betegséget okozza, egy állatból indult ki, onnan terjed át egy emberre, és így fertőződött meg egyre több személy – május negyedikével immáron több, mint 154 millió ember.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) információi szerint néhány kisállat, így kutyák és macskák is megfertőződtek a COVID-19-cel, többnyire olyanok, akik szoros kontaktban voltak fertőzött emberekkel. Bár csekély információ áll rendelkezésre ebben a témában, de eddig úgy tűnik, hogy alacsony arra az esély, hogy a COVID-19-cel fertőzött állatok átadját a betegséget a gazdáiknak, így kis szerepet játszanak a járvány terjedésében. Így nem valószínű, hogy a szőrük vagy a nyáluk veszélyes lehet az emberekre nézve. Mindenesetre nem árt észben tartani azt sem, hogy a 65 év felettiek és a kisgyerekek gyengébb immunrendszerrel rendelkeznek, így nagyobb eséllyel kapnak el kedvenceinktől másfajta kórokozókat.

macska
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Hogyan védjük meg háziállatunkat a COVID-19-től?

  • Kerüljük azokat a helyeket, ahol sok ember és állat gyűlhet össze
  • Lehetőleg tartsuk bent a cicánkat

Mit tegyünk, ha megbetegszünk és közben van kisállatunk?

  • Izoláljuk magunkat mindenkitől, beleértve a háziállatunkat is, és ha lehetséges, bízzuk másra az ő gondozását
  • Kerüljük a simogatást, babusgatást, ne engedjük, hogy megnyaljon minket, és ne engedjük be az ágyba, sem pedig az ételeink közelébe
  • Ha mégis mi gondozzuk őt, viseljünk az arcunkat eltakaró maszkot vagy egyéb textilt például etetéskor, és mossunk kezet előtte

Ha mégis megbetegszik, és mi is fertőzőek vagyunk még, ne mi vigyük el a háziorvoshoz, hanem a biztonsági előírásokat betartva adjuk oda egy családtagnak. Az állat betegsége esetén szerencsére van okunk reményre, mert a vizsgálatk közül számos fertőzött kisállatnak semmilyen tünete nem volt, néhányuknál enyhék jelentkeztek, melyek nem igényeltek állatkórházi ellátást, és egyikük sem pusztult el a betegség következtében.

Forrás: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/expert-answers/can-pets-get-coronavirus/faq-20486391
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.