A szájhigiénia a mini kardfogú tigriseinknél is kardinális kérdés, hiszen egy kezeletlen fogágybetegség akár a cica életébe is kerülhet.

A cicák fogak nélkül születnek. Két-négy héten belül tejfogaik megjelennek és növekedésnek indulnak. Nyolc héten belül a cicáknak általában már 26 tejfoguk van. És 6 hónapos korukra a macskáknak közel 30 maradó foguk lesz: tű hegyes, véső alakú metszőfogak, hatalmas 4 szemfog, és tarajos felületű zápfogaik, vagyis őrlőfogak.

macska_fogak
Forrás: unsplash.com

A macskáknál a klasszikus fogszuvasodás nem alakul ki, mivel vízszintes fogfelszíneik nincsenek. Azonban őket is sújthatja a fogkövesedés, a lepedék által, amiben felszaporodnak a baktériumok. Ennek nyomán kialakulhat ínygyulladás is, sőt, íny alatti üregesedés, más néven FORL jöhet létre a felszívódó fogak következtében. Ha a fogbetegség ráhúzódik a csontszövetre is, akkor akár csontvesztés, csontleépülés is lehet a végeredmény.

Cicáink fogait éppen ezért fontos ápolni, amellett, hogy úgy etetjük őket, ami lemodellezi a természetes táplálékukat. Ez nem jelenti, hogy nyers húson kell élniük, de ne is a száraz táp és az omló konzerv étel jelentse az egyetlen forrást. Vannak kimondott fogtisztító falatkák macskák számára is, de akár macska fogkefét és fogkrémet is vásárolhatunk - ezekhez azonban kis kortól érdemes szoktatni őket.

Emellett rendszeresen nézessük meg fogaikat az állatorvossal, ha kell, szedessük le a fogkövet. Évente 1-2 alkalommal úgyis érdemes egy általános kivizsgálás, oltások beadatása, állapotfelmérés, ilyenkor a fogazatot is mindenképp ellenőriztessük.

Forrás: https://www.greatpetcare.com/wellness/cat-teeth-facts-you-should-know/
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Kinek lehet ideális háziállat a kaméleon?

A vidám kinézetű, különleges mozgású hüllők mindenkit elvarázsolnak, viszont tartásuk több nehézségbe is ütközik, ezért nem mindenkinek ajánlottak!