Viszketés, tüsszögés, vörös szemek - fájdalom, ha ezt pont az egyik kedvenc állatunk okozza. Szerencsére van pár dolog, amit megtehetünk a macskaallergia elkerülésére, a tünetek mérséklésére.

1.  Fontos az előrelátás

Ha tudjuk, hogy olyan háztartásba látogatunk a következő órákban, ahol cica is lakik, időben vegyük be a gyógyszert. Mi több, a biztonság kedvéért érdemes antihisztamint tartanunk a táskánkban, hiszen nem lehetünk mindig biztosak abban, hogy kivel fogunk találkozni a napunk során.

2. Ne a puha széket válasszuk

Ha vendégeskedésre kerül a sor, bár csábító a puha fotel vagy kanapé, ne oda üljünk. A textilborítású bútorokat a macskák is jobban szeretik és könnyebben a szövetek közé tapad a szőr. Még akkor is így lehet, ha szabad szemmel nem látjuk, ezért válasszuk inkább a fából készült ülőalkalmatosságot. 

3. Gyakran mossunk kezet

Mivel az allergia leggyakoribb kiváltója egy fehérje, ami a cicák nyálában és így a szőrén is megtalálható, ha elcsábultunk és megsimogattuk az apróságot, azonnal mossunk kezet utána, és addig semmiképp se nyúljunk az arcunkhoz!

4. Használjunk légtisztítót

Nemcsak a macskaszőr, hanem az egyéb allergének, például a pollenek és a por ellen is hasznos eszköz lehet egy szűrővel ellátott légtisztító berendezés. Ha van rá lehetőségünk, és a barátaink vagy a családunk nem veszi zokon, egy hordozható eszközt magunkkal is vihetünk.

macska
Forrás: unsplash.com

5. Hazaérkezés

Ha macskás otthonból jövünk, mossuk ki forró vízben a ruháinkat, így csökkentve az esélyét annak, hogy széthordjuk az esetleges allergéneket az otthonunkban. 

6. Ellenszer

Bár az orvosok szerint erősen ellenjavallt cicát tartani, ha allergiásak vagyunk rá, de ha ennek ellenére sem vagyunk hajlandóak lemondani róla, érdemes megpróbálni az immunterápiás kezelést. Ez a hónapokig tartó, gyógyszeres vagy injekciós kúra segíthet abban, hogy tartósan megszabaduljunk az allergia kellemetlen tüneteitől.

Forrás: https://www.health.com/condition/asthma/12-ways-to-beat-cat-allergies
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.